Institutul Național de Statistică a făcut publice datele privind pensia medie lunară în trimestrul IV al anului trecut, raportat la trimestrul anterior. Datele statistice arată că au crescut pensiile în România. Astfel, s-a înregistrat o creștere cu 0,5% a pensiei medii lunare în trimestrul IV al anului trecut, raportat la trimestrul anterior, ajungând la 1.866 lei. Potrivit Institutul Național de Statistică (INS), în trimestrul IV 2022, numărul mediu de pensionari fiind de 4,992 milioane de persoane, în scădere cu 4.000 de persoane, în timp ce numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în creștere cu 1.000 de persoane.
Au crescut pensiile în România: Valoarea medie este de 1.866 lei
Potrivit datelor furnizate de INS, pensia medie lunară a crescut cu 0,5% în trimestrul IV al anului trecut, raportat la trimestrul anterior, ajungând la 1.866 lei. Pensia medie lunară se stabilește luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari, de asigurări sociale, invaliditate, urmaș și altele plătite de casele de pensii.
În ceea ce privește numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat, acesta a fost de 4,604 milioane de persoane. Raportat la trimestrul precedent, creșterea a fost de 1.000 de persoane.
În trimestrul IV al anului trecut, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.778 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare, fără impozit şi contribuția de asigurări sociale de sănătate, și câștigul salarial mediu net a fost de 49%. În comparație cu trimestrul precedent, procentul a fost de 51,6%.
Pensia medie lunară a crescut în trimestrul IV al anului trecut, comparativ cu trimestru IV al anului 2021, cu 11,1%. Pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut în trimestrul IV al anului trecut, comparativ cu trimestru IV al anului 2021, cu 10,6%.
Indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și indicele prețurilor de consum, a fost de 97,1%.
În trimestrul IV al anului trecut, comparativ cu trimestrul IV al anului 2021, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 66.000 de persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 39.000 de persoane.
A scăzut numărul de pensionari
În trimestrul IV al anului trecut, numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 4.000 de persoane față de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în creștere cu 1.000 de persoane. Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut față de trimestrul precedent, cu 0,5% şi, respectiv, cu 0,1%.
Pensionarii de asigurări sociale au fost majoritari în trimestrul IV 2022, fiind de 99,98%. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,2% în totalul celor de asigurări sociale.
Legat de categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent, adică 79,8%, în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, în timp ce pensionarii din categoriile de pensii anticipată și anticipată parțial au reprezentat 2,2%.
În ceea ce privește profilul teritorial, legat de pensia medie de asigurări sociale de stat, diferențele dintre suma cea mai mică şi cea mai mare a fost de 956 de lei.
Dacă în judeţul Hunedoara a fost de 2.365 lei, în Bucureşti – 2.254 lei şi în judeţul Braşov – 2.085 lei, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.409 lei în judeţul Botoşani, 1.421 lei în judeţul Giurgiu, 1.425 lei în judeţul Vrancea.
Ținând cont de toți acești indicatori, rezultă că au crescut pensiile în România, însă procentul este mult prea mic pentru a putea acoperi inflația.