miercuri, 22 martie, 2023

Guvernul ia în calcul plafonarea prețurilor polițelor RCA. Când se întâmplă și pe ce perioadă

Publicat:

Guvernul ia în calcul plafonarea prețurile polițelor RCA. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că așteaptă un raport din partea ASF pentru a lua decizia. Plafonarea tarifelor la polițele de asigurare RCA ar putea fi stabilită doar pentru câteva luni.

Nicolae Ciucă, despre plafonarea prețurile polițelor RCA: „Dacă va fi nevoie, vom plafona prețurile pentru câteva luni!“

Premierul României, Nicolae Ciucă, a vorbit despre posibilitatea plafonării prețurilor polițelor de asigurări RCA, însă înainte de a lua această decizie, așteaptă un raport de la conducerea Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Discuțiile pe care eu le-am avut în calitate de premier cu președintele ASF au fost îndreptate tocmai în a afla dacă este nevoie de intervenție guvernamentală. ASF este subordonată Parlamentului și, din discuțiile pe care le-am avut, rezultă că în perioada imediat următoare conducerea ASF urmează să prezinte un raport de informare în Parlament şi să aibă loc audieri în Legislativ. Nu putem să intervenim pe o perioadă nelimitată. Trebuie să vedem care sunt efectele pe care intrarea în insolvență a Euroins le poate produce asupra cetățenilor. Este clar nevoia unui termen bine delimitat în care se poate interveni cu măsuri guvernamentale. Discutăm de o companie care are o cotă de piață consistentă și este nevoie să vedem care sunt măsurile pe care le ia ASF și care sunt măsurile cu care Guvernul ar putea să vină să compenseze din efecte”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Ce variante se iau în calcul

Nu a fost anunțat deocamdată pragul la care ar putea fi plafonat prețul pentru asigurări auto și nici perioada exactă în care aceasta își va produce efectele.

Intervenția Guvernului ar putea fi similară celei din 2016, când s-a decis plafonarea tarifelor polițelor auto obligatorii.

O plafonare a prețurilor polițelor RCA ar putea fi decisă pentru o perioadă de trei sau șase luni. Pentru ca Guvernul să poată interveni cu o asemenea măsură ASF trebuie să vină cu o propunere concretă în acest sens către Ministerul de Finanțe.

Plafonarea prețurilor polițelor RCA va putea fi făcută de către Guvernul prin intermediul unei ordonanțe de urgență. Plafonarea ar putea fi făcută la tarifele din august 2022 sau la tarifele actuale.

Trebuie precizat faptul că noile tarife de referință RCA au crescut, în medie, cu 16%, dar pentru anumite categorii de șoferi prețurile sunt mai mari şi cu 41% față de anul trecut.

Decizia plafonării prețurilor va fi luată de-abia după ce ASF va prezenta raportul privind Euroins, liderul pieței RCA din România. În momentul în care se va ști dacă societatea este sau nu solvabilă, de-abia atunci se va putea lua o hotărâre. Dacă Euroins ar intra în faliment, atunci aproape 3 milioane de români vor fi afectați.

Noile tarife de referință făcute recent publice de către ASF au arătat creșteri ale prețurilor la polițele de asigurare RCA de până la 40%, ceea ce înseamnă o majorare uriașă care, în mare parte, erau deja de nesuportat pentru mulți dintre șoferii români. În aceste condiții, nu este exclusă intervenția Guvernului pentru plafonarea prețurilor polițelor RCA.

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite