sâmbătă, 2 martie, 2024

Marius Budăi a dat vestea proastă! Pensiile a mii de români vor fi tăiate!

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat că pensiile a mii de români vor fi tăiate. Acest lucru se va întâmpla ca urmare unei recalculări ce urmează a fi operată. Este vorba despre pensiile care depășesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activității.

Pensiile a mii de români vor fi tăiate, în urma recalculării

Marius Budăi a declarat că reforma pensiilor acordate în baza legilor speciale include recalcularea acelor pensii al căror cuantum depășește venitul încasat de pensionar în perioada în care se afla în activitate. Ministrul a precizat că prevederea legală va fi stipulată nu într-o Ordonanță de Urgență, ci în urma unei dezbateri parlamentare.

„Vor fi recalculate absolut toate pensiile care depășesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activității. Trebuie precizat faptul că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate. Nu se va ține cont de categoria socioprofesională din care fac parte beneficiarii lor”, a declarat Marius Budăi.

Ministrul a lăsat de înțeles că la recalculare vor intra, inclusiv, pensiile celor care au activat din sistemul de justiție.

„Acolo sunt aceste cazuri și cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate, ca să avem foarte clar în imagine tot ce avem de făcut. Nu vorbesc despre impozitare, ci vorbesc despre recalculare astfel încât să nu mai depășească nicio pensie salariul avut în activitate“, a menționat Marius Budăi.

Cum se vor face recalculările

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a adăugat că pensiile vor fi recalculate luând în calcul 80% din venitul brut al pensionarului. Asta se va face ținându-se cont de faptul că pensia nu trebuie să fie mai mare decât venitul net pe care îl primea atunci când lucra.

Cele mai multe pensii ce vor intra la recalculare se înregistrează în special în rândul pensionarilor foști magistrați.

În ceea ce privește modalitatea concretă privind modul de recalculare a acestor pensii, Marius Budăi a precizat că asta nu este o problemă. Problema va apărea în momentul în care proiectul de lege care să fie agreat cu Comisia Europeană și să fie publicat în Monitorul Oficial, astfel încât să-l putem pune în vigoare.

Budăi a reafirmat că un astfel de proiect nu va fi adoptat prin Ordonanță de Urgență, ci prin dezbatere parlamentară.

Pentru impozitarea pensiilor, există o recomandare de la Banca Mondiale potrivit căreia deciziile trebuie luate cu consultarea Ministerului de Finanțe.

„Există o modalitate de calcul, o știm cu toții, avem modalitatea foarte bună din procentul respectiv să nu depășească venitul, se calculează procentul, însă nu aici este problema. Problema este ca, în final, să avem un proiect de lege agreat cu Comisia Europeană și să fie publicat în Monitorul Oficial astfel încât să intre în vigoare”, a menționat ministrul.

În prezent, în România sunt peste 300.000 de pensionari ce beneficiază de un alt mod de calcul a veniturilor. O bună parte dintre aceste pensii sunt ale foștilor magistrați. O altă mare categorie este cea a foștilor militari, iar în cazul acestora există directiva ca să se găsească formule de calcul, astfel încât cheltuielile pentru această categorie să aibă un impact mai mic din PIB. Astfel, dacă recalculările vor fi puse în aplicare, pensiile a mii de români vor fi tăiate.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite