marți, 5 decembrie, 2023

Întâlnire de urgență între Ciucă și Ciolacu! PNL îl amenință pe Marcel Boloș

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a solicitat o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu, după ce acesta a emis amenințări cu privire la demisia sa, în cazul în care PNL respinge pachetul de măsuri fiscale necesare pentru ca țara să nu piardă fonduri europene. Ieri, 8 august, Ciucă și Marcel Ciolacu s-au întâlnit la Palatul Victoria. Se pare că Ministrul Finanțelor nu a fost inclus în aceste socoteli. PNL îl amenință pe Marcel Boloș, avertizându-l că nu îl vor mai sprijini politic.

PNL îl amenință pe Marcel Boloș: “Pesedist!”

Ciolacu și Tudose acuză coaliția PNL – USR pentru că s-a ajuns la procedura de deficit excesiv, ceea ce nu le-a picat bine liberalilor. PNL nu aprobă impozitarea proprietăților a căror valoare depășește 500 de mii de euro, și nici a mașinilor mai scumpe de 100 000 de euro, conform unor surse de la conducerea partidului. Liberalii sunt și împotriva scăderii pragului cifrei de afaceri de la care o firmă să fie considerată microîntreprindere.

Neînțelegerile dintre PNL și PSD se pare că amână și termenul la care Ordonanța de Urgență privind măsurile fiscale ar fi trebuit să intre în Guvern. Aceasta, cât și Ordonanța de Urgență privind reducerile de cheltuieli bugetare, era stabilit că vor fi adoptate în prima săptămână din august. La cea din urmă, au apărut dubii legate de consecințele aplicării ei, în special în domeniul cultural.
Liderilor PSD le este greu să înțeleagă opunerea liberalilor, ținând cont că autorul măsurilor este ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

„Să discute cu Boloș, că e ministrul lor!”, au spus șefii social-democraților.

Boloș a fost acuzat însă de peneliști, chiar în ultima ședință a Coaliției, cu cei de la PSD prezenți, că ar fi „pesedist”, fiindcă susține opiniile în materie de reformă fiscală ale premierului Ciolacu. Premierul a anunțat că va discuta la Comisia Europeană despre ținta de deficit bugetar asumată de România, de 4,4% din PIB, care ar putea fi depășită.
Acesta a avertizat că Romania va avea un deficit de peste 6.2 la sută, mai mare decât cel din 2022, dacă nu vor fi luate aceste măsuri de către Guvern.

“Automat va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari de împrumut și va duce, mult mai devreme decât alegerile din 2024, la instabilitate politică”, a afirmat Ciolacu.

Aceasta este, de altfel, miza scandalului dintre PSD și PNL.
România este singura țară din UE aflată în această situație și riscă să piardă toți banii europeni dacă nu va adopta pachetul de măsuri fiscale, a declarat șefa PNRR, Celine Gauer.

Intâlnire de urgență între Ciucă și Ciolacu la Palatul Victoria

Surse din conducerea PNL au dezvăluit că Nicolae Ciucă intenționează să-i prezinte un contra-ultimatum lui Marcel Ciolacu. Astfel, PNL este gata oricând să participe la alegeri anticipate în cazul în care PSD va adopta măsuri fiscale fără acordul liberalilor. Liberalii resping vehement impunerea taxelor pe proprietate, adică pe avere, deoarece va fi interpretat ca un atac la adresa proprietății.

În prima faza, în proiectul lui Boloș, taxa pe proprietățile de peste 500 de mii de euro era de 1 la suta, fiind apoi înjumătățită, iar acum ar fi fost eliminată complet, potrivit liderilor PNL.

„A înțeles și Ciucă că ne ducem în 7% în sondaje dacă acceptăm așa ceva”, spun liderii PNL.

În cadrul unei ședințe ținute luni, 7 august la sediul partidului, cei din PNL i-au adresat mai multe reproșuri ministrului Boloș, amenințând că nu îl vor mai sprijini dacă va continua să susțină măsurile „socialiste” cerute de PSD.

PNL a reacționat virulent la declarațiile lansate de premierul Ciolacu privind demisia sa. Drept urmare, parlamentarul Rareș Bogdan, a declarat că „PNL nu se închină și nu se apleacă în fața lui Marcel Ciolacu”. Mihail Tudose a replicat că dacă PNL nu înțelege necesitatea adoptării acestor măsuri, PSD nu se va sfii din a merge la alegeri anticipate. PNL îl amenință pe Marcel Bolos cu încetarea sprijinului politic.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.