luni, 24 iunie, 2024

Klaus Iohannis a promulgat legea! Cu cât cresc alocațiile pentru copii de la 1 ianuarie 2024

Președintele României, Klau Iohannis, a promulgat legea prin care se majorează alocațiile pentru copii de la 1 ianuarie 2024. Alocaţia de stat va fi indexată anual cu rata medie a inflaţiei.

Alocaţii 2024. Iohannis a promulgat legea, cu cât se majorează sumele pe care le primesc copiii de la stat

Cu cât cresc alocațiile pentru copii de la 1 ianuarie 2024

Legea care aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care cuantumul alocaţiei de stat este indexat anual, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Acestă măsură a fost luată în contextul majorării preţurilor pentru toate categoriile de bunuri şi servicii, arată actul normativ. De la începutul anului trecut, alocaţia pentru copiii de până la 2 ani a fost stabilită la 600 de lei, iar pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani, la 243 de lei. În cazul minorilor cu handicap, alocaţia este de 600 de lei.

Alocaţia de stat li se acordă şi tinerilor de peste 18 ani care sunt elevi de liceu sau şcoală profesională, până la terminarea studiilor, precum şi majorilor cu handicap care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ preuniversitar, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani. Adulţii cu handicap beneficiază, de asemenea, de o indemnizaţie compensatorie, între 60 şi 350 de lei, notează Agerpres.

Majorarea alocațiilor de stat pentru copii se va face cu rata medie anuală a inflației, potrivit reglementărilor legale în vigoare. Copiii cu vârsta de până în 2 ani ar urma să primească 718 lei pe lună.

Guvernul României a stabilit, încă din iunie 2021, ca alocația de stat pentru copii să fie indexată anual cu rata medie a inflației, începând din anul 2023. Anul acesta s-a aplicat o majorare de peste 5,1%, echivalentul ratei anuale a inflației din 2021, conform datelor de la Institutul Național de Statistică (INS).

În acest fel, alocația de stat pentru copii a ajuns în 2023 la valoarea de 631 de lei (pentru copiii cu vârsta între 0 și 2 ani), respectiv de 256 de lei pentru copiii între 2 și 18 ani.

Cât vor fi alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2024

Modificările aduse în cursul anului 2021 Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii prevăd următoarea indexare, conform art. 3(2).

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în Legea 61/1993.

Alocațiile pentru copii ar trebui să aibă următoarele valori de la 1 ianuarie 2024:

 • 718 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copiii cu varsta intre 0 – 2 ani/respectiv, pană la 18 ani, în cazul copilului cu handicap;
 • 291 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copilul care a depăşit varsta de 2 ani, pană la 18 ani, precum şi tinerilor care au implinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

Alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna septembrie 2023 au însumat peste 1,042 miliarde de lei. Suma medie plătită de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a fost de 297,07 lei/beneficiar.

Ce acte sunt necesare

Cererea pentru acordarea alocației pentru copil se completează şi se depune de către persoanele prevăzute la art. 4 din Legea 61/ 1993, respectiv:

unul dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești;

 • părintele căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare;
 • tutore;
 • curator;
 • persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul;
 • asistentul maternal;
 • persoana căreia i-a fost încredințat copilul în vederea adopției, în condițiile legii.

Actele necesare ce se depun pentru acordarea alocației de stat pentru copii se face la sediul Direcției de Asistență Socială și sunt:

 • Cerere tip utilizată in situaţia in care dosarul de alocaţie se depune in acelaşi timp cu cel de indemnizaţie
 • Notificare privind prelucrarea datelor cu caracter personal
 • Cerere tip utilizată in situaţia in care se depune doar dosarul de alocaţie
 • Certificat naştere copil -original;
 • B.I./ C.I./ C.I.P. al ambilor parinţi – original;
 • Certificat de căsătorie – original;
 • Documente din care să rezulte situaţia juridică a copilului faţă de reprezentantul legal, care pot fi, după caz, următoarele:
 1. livretul de familie;
 2. hotărârea judecătorească de încredinţare a copilului, în caz de divorţ;
 3. hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei;
 4. hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei;
 5. hotărârea judecătorească sau, după caz, hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura de protecţie specială a plasamentului;
 6. dispoziţia directorului general/directorului executiv al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau, după caz, hotărârea judecătorească pentru măsura de protecţie specială a plasamentului în regim de urgenţă;
 7. hotărârea judecătorească de instituire a tutelei;
 8. dispoziţia autorităţii tutelare de instituire a curatelei;
 9. actul de deces al unuia dintre părinţi;
 10. alte documente.
 11. extras de cont, în cazul in care se doreste primirea alocatiei de stat intr-un cont bancar; în situaţia în care părinţii nu sunt căsătoriţi, se solicită prezenţa ambilor părinţi în vederea stabilirii de comun acord a reprezentantului legal.

La depunerea documentaţiei, este obligatorie prezentarea documentelor de identitate ale ambilor părinți şi ale copiilor, în original, iar alocațiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2024.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

3 COMENTARII

 1. De ce nu folosesc oare, această diferențiere și la mărirea pensiilor. Să mărească pensiile în funcție de cuantum. Cele care depăsesc un salariu de15 mii de lei, pensie, Stop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.