Femeile însărcinate sunt expuse unor pericole atât fizice, cât și emoționale. Acestea pot fi clasificate în trei categorii principale: probleme fizice ale sarcinii, complicații emoționale și probleme sociale sau economice.
În prima săptămână de sarcină, majoritatea femeilor nu au încă nicio senzație, deoarece termenul este prea scurt. În cazuri rare există sensibilitatea sânilor și o durere târâtoare în partea inferioară a abdomenului sau în partea dreaptă. Este bine să știi că în unele situații cauza poate fi alta decât sarcina.
La ce riscuri este expusă o femeie însărcinată
Problemele fizice ale sarcinii pot fi regăsite în diagnostice precum hipertensiunea gestațională, diabetul gestațional, pre-eclampsia sau travaliul prematur. Hipertensiunea gestațională poate cauza probleme cu placenta și poate duce la nașterea prematură sau la nasterea unui bebeluș cu greutate redusă.
Diabetul din timpul sarcinii poate cauza probleme cu placenta și poate duce la nașterea unui bebeluș mare, ceea ce poate complica nașterea. Pre-eclampsia poate pune viața mamei și a bebelușului în pericol și poate duce la naștere prematură sau la avort spontan. Gestoza poate cauza probleme cu placenta și poate pune viața mamei și a bebelușului în pericol.
Ce complicații pot interveni în timpul sarcinii
Primul trimestru este considerat cea mai periculoasă și problematică perioadă. Mai mulți factori pot provoca secreții maro în timpul diferitelor etape ale trimestrului. De exemplu, în săptămâna 5, scurgerile de culoare maro pot indica o amenințare de întrerupere a sarcinii, si de aceea trebuie sa va prezentati la medicul specialist de urgenta.
Complicațiile emoționale ale sarcinii pot include depresie, anxietate și stres. Depresia poate afecta relația dintre mamă și copil și capacitatea mamei de a se îngriji de copil. Anxietatea poate afecta calitatea vieții mamei și capacitatea acesteia de a se bucura de sarcină și de naștere.
Stresul poate afecta sănătatea mamei și a copilului și poate duce la probleme cu somnul, alimentația și relația de după naștere dintre mamă și copil.
Multe femei însărcinate se pot întâlni cu problemele sociale și economice ce pot fi regasite sub forma discriminării la locul de muncă, a costurilor ridicate sau ale îngrijirii medicale și dificultăților financiare. Discriminarea la locul de muncă poate afecta cariera mamei și poate duce la incapacitatea ei de a se îngriji de familie. Costurile ridicate ale îngrijirii medicale pot fi o povară pentru familie și pot afecta sănătatea, dar și bunăstarea din jurul acesteia.
În perioada sarcinii persoanele apropiate de viitoarea mămică ar trebui să îi ofere acesteia mai mult ajutor și protecție.
Situațiile prezentate mai sus, deși pot fi întâlnite în rândul oricărei femei însărcinate, pot fi cu ușurință evitate cu sprijinul celor dragi.