Mulți cetățeni așteptau cu nerăbdare să vadă care este lista cu alimente care s-au ieftinit după anunțul făcut de Guvern. Ei bine, mare a fost bucuria românilor să constate că strugurii, prunele, cartofii, ardeii și morcovii sau ieftinit. Lanțurile de magazine au decis scăderea prețurilor din cauza deciziei Guvernului de a impune scăderea adaosului comercial pe lanțul de producători până la clienți.
Astfel, prețurile pentru alimentele de bază au scăzut cu până la 34%, după aplicarea ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale. Guvernul a aprobat ordonanța pentru ieftinirea alimentelor esențiale la finalul lunii iunie și a intrat în vigoare începând de marți, 1 august.
Lista cu alimente care s-au ieftinit. Cât costă legumele și fructele în supermarketuri
Consiliul concurenței a efectuat un studiu de comparație dintre prețurile la alimente din data de 1 august cu prețurile medii din luna iunie 2023. Autoritatea de concurență gestionează de mai mulți ani „Monitorul prețurilor”, care prezintă comparativ și în timp real prețurile practicate la alimente de lanțurile de supermarketuri și hipermarketuri din România.
Ieftinirile cele mai evidente și mai importante au fost produse în marile lanțuri de retail la fructe și legume.
„Prețul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preț a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) și pepene (22,2%). În top 10 alimente mai ieftine se află și castraveții (preț mai mic cu 19,2%), ceapa (17,9%) și pâinea (13,1%).”
De asemenea, românii sunt foarte îngrijorați de prețul pentru carne și litrul de lapte. Astfel, pentru un kilogram de carne, românii trebuie să achite un preț mai scăzut cu până la 12,1%. În schimb, prețul mediu al lactatelor a înregistrat o scădere de până la 12,3% la 1 august față de iunie.
Cât costă laptele și ouăle. Ce produse s-au scumpit?
De asemenea, laptele a raportat o scădere de 5,3%, ajungând să coste, în medie, 5,05 lei. Românii spun că nu au simțit o ieftinire prea mare la alimente precum ouă, zahăr și ulei. Aceste produse, care se află, de asemenea, în coșul de bază al cetățenilor nu au înregistrat o reducere prea mare la preț. Cu toate că, uleiul ar fi mai ieftin cu 3,85% față de luna iunie. De asemenea, brânza este mai ieftină cu 12,3%, pe când iaurtul cu 11,2%.
„În urma analizei, am remarcat scăderi ale prețurilor, ce depășesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa și ardeii Kapia, și chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii și cartofii din anumite lanțuri de retail”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
În lista cu alimente care s-au ieftinit se numără și ouăle. Potrivit Consiliului Concurenței, prețul pentru ouă ar fi mai mic cu 5,3%, iar pulpele de pus se vând cu 8,9% mai ieftin comparativ cu luna mai. Chiar dacă unele alimente au înregistrat o ieftinire, mai sunt și produse care s-au scumpit. Printre acestea se numără merele roșii. Din cauza faptului că aceste produse sunt sezoniere și recolta merelor fiind realizată toamna, prețul acestora vara este unul mai mare.