vineri, 14 iunie, 2024

Majorări de taxe și impozite, pentru a reduce deficitul bugetar! Cât vor plăti cei cu case de peste 500 de mii de euro

Guvernul negociază în prezent un pachet de majorări de taxe și impozite, pentru a reduce deficitul bugetar. Măsurile ar urma să fie aplicate de la 1 august sau de la 1 septembrie și atunci se va ști exact cât vor plăti cei cu case de peste 500 de mii de euro.

Alianța de guvernare PSD-PNL susține că este obligată să ia aceste măsuri pentru a se putea încadra în deficitul negociat cu Comisia Europeană.

Deficitul bugetar din primele cinci luni ale anului, conform cifrelor oficiale, este de 9 miliarde de lei. Surse din Guvern susțin însă suma ar putea fi chiar dublă.

Taxe și impozite mai mari: Cât vor plăti cei cu case de peste 500.000 de euro

Guvernul vrea să facă economii la buget prin noi taxe şi impozite suplimentare. Coaliţia de guvernare discută în aceste zile despre o serie de măsuri fiscale, care ar urma să se aplice de la 1 august sau de la 1 septembrie. Principalii vizați sunt cei care care dețin una sau mai multe proprietăți cu o valoare ce depășește 500 de mii de euro. Aceștia ar putea fi taxați suplimentar de la 1 august sau de la 1 septembrie.

Astfel, se dorește introducerea unui impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depășesc 500 de mii de euro. Un proprietar care deține mai multe imobile sau terenuri a căror valoare trece de acest prag ar urma să plătească minimum 5.000 de euro anual la stat.

Ajustare fiscală în cazul micro întreprinderilor care plătesc în prezent 1% pe cifra de afaceri în cazul în care această cifră nu depășește 500 de mii de euro. Se propune o ajustare fiscală în cazul micro-întreprinderilor care au nivel de profitabilitate de peste 30%. Impozitul în acest caz crește spre 2%. (potrivit unor surse guvernamentale, pentru circa 15 miliarde de euro profit raportat e micro se plătesc  în prezent doar 1% impozit)

Pachetul de măsuri fiscale avute în vedere de Guvern este însă mult mai mare.

Pe lângă acest impozit este foarte posibil ca în perioada următoare să crească Impozitul pe dividende de la 8% la 10%, dar și impunerea unui impozit de 1 % pentru companiile a căror cifra de afaceri depășește 100 de milioane de euro.

Gaura mare din buget trebuie acoperită

În contextul în care autorităţile vor să strângă mai mulţi bani la bugetul de stat pentru a acoperi gaura bugetară, care se ridică la câteva zeci de miliarde de lei, dar şi pentru a se încadra în deficitul negociat cu cei de la Comisia Europeană, se au în vedere alte creșteri de taxe și impozite.

Guvernul trebuie să facă rost de bani la buget pentru a se încadra în deficitul bugetar negociat cu Comisia Europeană, care nu trebuie să depășească 4, 4% din Produsul Intern Brut (PIB). Pe primele cinci luni, deficiul raportat de Ministerul Finanțelor a fost 2, 32% din PIB.

O altă măsură avută în vedere este creșterea TVA la 19%, dacă nu chiar la 21 sau 22%. În prezent există cote reduse de TVA pentru anumite bucuri și servicii, cum ar fi TVA de 9% la alimentele de bază. Asta ar însemna anularea cotelor diferentiate de TVA la HORECA, pâine, carne, lapte, cărți, activități culturale, etc. Premierul Ciolacu s-a pronunțat recent împotriva creșterii TVA.

De asemenea, se dorește supraimpozitarea sumele de transfer în cazul companiilor care își scot profitul din țară.

O altă măsură vizează desființarea a 200 de mii de posturi neocupate din administrație, dar și introducerea contribuției de asigurări de sănătate (CASS) si la salariile din Agricultura – Cultivare /Procesare / Producție si din Construcții.

Un impozit mărit cu 10% se va impune și la licența pentru jocuri de noroc, aparate tip „păcănele”, tutun rece – țigări electronice, băuturi de lux, cognac, rom, whiskey, champagne, alimente de lux – fois gras, icre negre, etc, dar și creșterea de la 1% la 10% a impozitului pe câștigurile de la Bursă.

Discuțiile sunt, aparent, dificile între cele două partide la guvernare, care cad greu de acord asupra măsurilor, însă este cert că vor fi majorări de taxe și impozite și se va ști exact cât vor plăti cei cu case de peste 500 de mii de euro.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite