vineri, 19 aprilie, 2024

Minune în Săptămâna Mare! Un băiat de 4 ani a primit o nouă șansă la viață!

Un băiat de 4 ani a primit o nouă șansă la viață în Săptămâna Mare. Copilul a primit un rinichi de la tatăl său, operația fiind una reușită în ciuda diferenței de vârstă și de greutate dintre cei doi. Echipa de medici de la Cluj au stat mai mult de patru ore și jumătate în sala de operație pentru a realiza transplantul.

Rareș, un băiat de 4 ani, a primit o nouă șansă la viață

Medicii de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj au reușit să salveze un băiețel de 4 ani, printr-o operație complexă de transplant. Complexitatea a fost dată de faptul că transplantul a fost de la adult la copil.

Rareș, băiatul în vârstă de 4 ani, a primit o nouă șansă la viață, după ce de când era bebeluș părinții au aflat că are un singur rinichi și nici acela nu funcționează la capacitate maximă. Când avea numai o lună și jumătate, părinții au mers cu micuțul la urgențe pentru că nu mai voia să mănânce. Așa au aflat de problema medicală pe care o are Rareș.

Cosmina Vasilescu, mama băiatului, susține că fiul ei a avut până acum un regim alimentar destul de restrictiv. În ceea ce privește activitățile, acesta avea voie să facă foarte puțin efort și asta era o problemă când era în colectivitate, alături de alți copii.

Micuțul a fost pe lista de transplant mai mult de un an, însă neapărând nicio oportunitate în acest sens, părinții au decis, împreună cu medicii, ca tatăl, în vârstă de 45 de ani, să fie cel care să îi doneze un rinichi.

„Nu a fost o decizie greu de luat. I-aș da și eu încă doi rinichi dacă mai trebuie, nu e problemă! Pentru copilaș facem absolut orice”, a precizat Cosmina Vasilescu.

Băiatul suferea de anemie aplastică

Rareș a fost diagnosticat de medici cu anemie aplastică. Aceasta este o condiție medicală în care organismul nu mai produce suficiente celule de sânge noi. Asta duce la oboseală extremă, sângerări și infecții repetate.

Anemia aplastică este o afecțiune rară care poate să apară la orice vârstă. Aceasta tulburări se manifestă brusc, alteori pot să progreseze lent.

La transplantul de rinichi au participat trei chirurgi de la Institutul de Urologie și Transplant din Cluj-Napoca.

„Transplantul pediatric este o prioritate pentru noi. Este vorba despre un transplant pediatric complex la un băiețel de 4 ani cu o greutate sub 20 de kilograme, cu o disproporție importantă de greutate față de tată, care a fost donator, dar și cu artere multiple care au crescut dificultatea intervenției. Evoluția copilului este excelentă, cu probe de funcție renală normale încă din prima zi. Colectivul ICUTR are atât capacitatea, cât și dorința de a rezolva astfel de cazuri complexe în sfera transplantului renal și a urologiei”, a declarat conf. dr. Florin Elec, șeful sectiei de Transplant Renal al ICUTR Cluj.

Cel mai mare risc în astfel de intervenții îl constituie formarea de cheaguri.

„Nu e numai o problemă fizică, de dimensiune. E și o problemă că inima copilului și vasele de sânge din care rinichiul își va lua sângele, trebuie să fie capabile să pompeze suficient, să suporte funcția acelui rinichi, al unui organ care este mult mai mare, mult mai bine dezvoltat decât al copilului”, a menționat dr. Iacob Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al ICUTR Cluj-Napoca.

În cazul lui Rareș, băiatul de 4 ani, care a primit o nouă șansă la viață, operația a fost un succes, micuțul urmând să rămână internat câteva zile pentru monitorizare.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite