joi, 12 iunie, 2025

Modificarea sistemului educațional. Elevii își doresc mai puține examene și „promovarea diversității”

Consiliul Elevilor din România solicită modificarea sistemului educațional. Membrii consiliului doresc ca examenul de admitere la liceu să fie eliminat prin lege. De asemenea, tinerii solicită ca exmatricularea și religia ca materie de BAC să fie scoase. În plus, elevii solicită „promovarea diversității”.

Tinerii care fac parte din Consiliul Național al Elevilor au transmis deja către președintele Klaus Iohannis o listă cu recomandări pentru a influența noile legi a învățământului preuniversitar. Însă, CNE nu solicită revenirea asupra proiectului de lege, ci modificarea reglementărilor prin legislație subsecventă.

Modificarea sistemului educațional. Propunerile transmise de Consiliul Național al Elevilor

„Adoptarea legii în forma sa finală în procesul legislativ nu marchează sfârșitul reformei în educație. În acest sens, legislația subsecventă joacă un rol important în a asigura respectarea tuturor principiilor ce ar trebui să guverneze sistemul de învățământ preuniversitar – echitatea, incluziunea, diversitatea etc.

„Propunerile actuale ale Consiliului Național al Elevilor sunt corelate cu toate cele prezentate anterior și reflectă dorințele elevilor ce nu au putut fi introduse în pachetul legislativ în circuitul legislativ inițial,” menționează CNE.

Miruna Croitoru, președintele CNE a transmis mai multe recomandări. Printre acestea se numără:

„Eliminarea examenului de admitere la liceu organizat ulterior susținerii examenului de Evaluare Națională – luând în calcul discrepanțele uriașe pe care această admitere le-ar putea aduce (…)”;

Modificarea structurii examenului de Evaluare Națională se numără printre solicitările CNE

De asemenea, elevii își doresc modificarea nivelului de dificultate a subiectelor de la examenul de Evaluare Națională.

„Stabilirea, în metodologia-cadru de acordare a burselor școlare, a unui termen-limită pentru transmiterea sumelor către elevi, astfel încât să fie garantată acordarea burselor la timp”;

Mulți dintre elevi nu sunt de acord cu pedepsirea prin exmatriculare. De asemenea, aceștia optează pentru diversitate și pentru implementarea unui plan bine stabilit pentru monitorizarea cazurilor de discriminare.

„Eliminarea exmatriculării elevilor de pe lista de sancțiuni ce pot fi aplicate elevilor din sistemul de învățământ preuniversitar, fiind un aspect neconstituțional. (…)”; Explicitarea amplă în legislația subsecventă, inclusiv în Statutul Elevului, a termenului de diversitate și a sancțiunilor ce pot fi acordate cadrelor didactice care nu asigură un mediu educațional incluziv la clasă; Promovarea reală a diversității în unitățile de învățământ și implementarea unui algoritm de monitorizare a cazurilor de discriminare în unitățile de învățământ preuniversitar (…)”;

Rezultatele obținute în urma derulării sondajului de opinie în rândul elevilor

Pe lista recomandărilor transmise se numără și studierea materiilor opționale în format individual.

„Implementarea reală a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii și asigurarea desfășurării grupelor de studiu la nivelul fiecărei unități de învățământ, astfel încât fiecare elev să poată studia opționalul ales în mod individual; creșterea numărului de discipline opționale pe care elevii le pot studia (…)”.

Solicitările CNE au fost întocmite ca urmare a unui sondaj la care au participat peste 16.000 de elevi, cei mai mulți de liceu. Mulți dintre elevi nu sunt mulțumiți de modul în care sunt virate bursele. Această concluzie este dedusă din rezultatele sondajului de opinie. În acesta se arată că 86,2% dintre elevi consideră că ar trebui să existe un termen-limită, în fiecare lună, pentru acordarea burselor școlare.

Cu siguranță ar trebui să existe o modificare a sistemului educațional având în vedere faptul că 87,6% din respondenți consideră că elevii ar trebui să aibă mai multă libertate în alegerea disciplinelor de studiu, astfel aceștia ar alege discipline de studiu în funcție de orientarea profesională individuală

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite