marți, 17 iunie, 2025

România are o nouă șansă pentru a intra în spațiul Schengen în 2023! Ce schimbări trebuie făcute?

Așteptarea s-ar putea opri aici pentru România și Bulgaria. O nouă șansă pentru a intra în spațiul Schengen vine cu o singură misiune de îndeplinit.

Oficialii de la Bruxelles au declarat că instituțiile europene fac demarări pentru a putea primi cele 2 ţări în spațiul Schengen în 2023. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, beneficiile ar fi că cetățenii acestor țări vor putea circula fără vize în spațiul aerian începând din luna octombrie, iar controalele de la frontierele terestre ar fi eliminate până la 1 ianuarie 2024.

O încercare fără succes a avut loc și în anul 2022, însă de data aceasta visul de a adera la spațiul Schengen este mai aproape de realizare decât a fost vreodată pentru România și Bulgaria.

Spațiul Schengen se traduce printr-o Europă fără frontiere. Eliminarea frontierele terestre și aeriene este posibil să devină realitate pentru România și Bulgaria până în decembrie 2023.

O nouă șansă pentru a intra în spațiul Schengen în 2023

România și Bulgaria au mai avut o încercare de a adera la spațiul Schengen în luna decembrie a anului trecut, când mai multe țări au votat împotriva acestei decizii. Austria și Olanda nu au fost de acord cu intrarea Bulgariei în Schengen, în timp ce împotriva României a votat doar Austria.

În Olanda, Guvernul lui Mark Route, a ridicat opoziția de aderare în Schengen manifestată către Bulgaria, și astfel situația poate fi acum privită într-o altă lumină.

Reformele adoptate de noul Guvern bulgar, alături de evoluția vizibilă a Bulgariei ar fi adus puncte bonus în viziunea Olandei. Una dintre reforme este și cea din justiție, și prevede implementarea unui sistem independent de anchetare a procurorului șef.

Un alt factor important care a contribuit la întorsătură avantajoasă în cazul Bulgariei este adoptarea unui nou Guvern. În acest moment, Mariya Gabriel, care are calitatea de vicepremier din partea GERB, împreună cu miniştrii coaliției Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democratică, sunt cei care reprezintă Guvernul bulgar.

Olanda și-ar putea arăta susținerea pentru intrarea Bulgariei în Schengen în luna octombrie, prin ridicarea frontierelor aeriene. Pentru Bulgaria, aderarea deplină s-ar concretiza în ianuarie 2024, atunci când frontierele terestre și aeriene vor fi ridicate.

Marcel Ciolacu are un plan menit a convinge Austria pentru a vota în favoarea României

Marcel Ciolacu, premierul României, a spus într-o declarație că face eforturi susținute în încercarea de a convinge Austria să voteze în favoarea României. Criza refugiaților este motivul principal pentru obiecțiile Austriei asupra aderării țării noastre în spațiul Schengen.

Odată cu intrarea României în spațiul Schengen, și frontierele noastre, atât cele aeriene, cât și cele terestre, vor fi ridicate.

Dacă cele 2 țări, România și Bulgaria, vor continua cu eforturile de combatere a migrației ilegale, intrarea în spațiului Schengen ar fi doar la un pas distanță, având în vedere că ambele țări au primit ajutor financiar pentru proiecte de gestionare a frontierelor.

La începutul acestei săptămâni, Marcel Ciolacu, noul prim-ministru al României, a anunțat că există un plan construit pentru a convinge Austria că țara noastră merită un loc în spațiul Schengen.

În decembrie 2022, Austria a fost singura țară care ne-a pus piedici în acest sens.

Comisia Europeană a salutat progresele înregistrate în ultimele 3 luni de România și Bulgaria în domeniul azilului și returnării imigranților ilegali, cât și cel al gestionării frontierelor și cooperării internaționale. Aceste progrese au menirea de a calma temerile Austriei că Sofia și Bucureștiul nu fac suficiente eforturi pentru combaterea migrației ilegale, și merită o nouă șansă pentru a intra în spațiul Schengen.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite