Deși Guvernul declară că a oferit profesorilor printr-o ordonanță de urgență ceea ce și-au dorit, greva din învățământ continuă. În ședința de Guvern care a fost convocată în mod extraordinar și fără precedent într-o zi liberă, pe 1 iunie 2023, s-a decis aprobarea măsurii de majorare salarială etapizată pe 3 ani. Profesorii, însă, au rămas nemulțumiți și cer ca majorările salariale promise. Klaus Iohannis a avut o reacție dură la adresa sindicaliștilor, pe care îi acuză că vor să decaleze examenele naționale
Reacție dură a lui Klaus Iohannis la adresa sindicaliștilor din învățământ
Președintele țării a reacționat dur la adresa sindicaliștilor, într-un discurs public. Aflat la summitul Comunității Politice Europene (CPE) în Republica Moldova, președintele României și-a exprimat opinia personală vizavi de faptul că sindicaliștii și-au declarat chiar și în aceste condiții nemulțumirea, hotărând ca greva să nu se oprească aici.
Iohannis consideră că sindicaliștii nu mai au niciun temei pentru continuarea revoltei după ce le-au fost îndeplinite măsurile pentru care au militat.
„Sunt exact salariile care au fost discutate și promise că vor exista în noua lege a salarizării unice, unde grila, știți, probabil, grila se construiește începând de la cel mai mic salariu, este cel al debutantului, dacă acesta va fi ridicat la salariul mediu brut pe economie, atunci, grila se construiește de acolo în sus și, evident, locul dascălului în societate va fi mai bine definit și prin această nouă grilă prin care se calculează salariile”, a spus Iohannis.
Salariile profesorilor s-au majorat începând cu ziua în care măsura a fost aprobată. În urma ordonanței de urgență, un profesor debutant va lua 3.000 de lei pe lună, net. Unul cu experiență medie va primi peste 3.300 lei, iar cei cu vechime de peste 25 de ani, 4.700 de lei, sume la care se adaugă și bonusuri. Profesorii consideră că revendicările nu le-au fost îndeplinite, fiindcă ei au cerut o majorare cu 25 la suta, în timp ce aceste măriri variază intre 18-24 procente.
„Cine greșește abordarea în cazul grevei din învățământ?“
Făcând legătură cu protestul recent al polițiștilor, care după o singură discuție cu Ministrul de Interne au reușit să obțină o majorare salarială, un jurnalist a întrebat cine anume greșește abordarea în cazul grevei din învățământ.
Președintele a răspuns prin a preciza faptul că inițial, într-un proiect de lege a fost prevăzut ca salarizarea în învățământ la nivel de debutant să înceapă de la salariul mediu pe economie, însă aceasta precizare din articol a fost scoasă, ceea ce a supărat oamenii. El a adăugat că solicitările sunt legitime și că “greva a arătat politicienilor și românilor că și dascălii știu să-și ceară drepturile”. Acesta considera că educația trebuie pusă la nivelul cuvenit, aducând aminte de proiectul sau “România Educată”.
„Negocierile s-au încheiat, asta e mesajul pe care îl transmitem public”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
„Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?“
Creșterile salariale mai sus menționate reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Prin aceste tranșe se garantează că la nivelul anului 2024 cel puţin 40% din această creştere pe noua grilă va fi realizată efectiv.
Iohannis a mai precizat că greva a durat prea mult.
„Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți. E o generație întreagă care dă Evaluare Națională. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?”, a spus Klaus Iohannis.
El a menționat că situația a fost îngreunată de faptul că liderii de sindicat vin și pleacă și astfel negocierea este dificilă. Dar, pentru că s-a considerat că aceste solicitări sunt legitime, în mod corect, premierul a hotărât să de această OUG.
„Sper să se înțeleagă la nivelul sistemului și profesorii să revină marți la școală pentru că nu mai au pentru ce să facă grevă. S-au dat garanții că guvernul se va ține de cuvânt”, a fost reacția dură a lui Klaus Iohannis la adresa sindicaliștilor din învățământ, pe care i-a acuzat că vor să pună în dificultate examenele naționale.