marți, 5 decembrie, 2023

Opoziția, călcată în picioare de Guvern! Ultima șansă e Curtea Constituțională

Coaliția guvernamentală PNL – PSD a venit cu un pachet de măsuri de austeritate și, în ciuda scandalului făcut în Parlament, USR și AUR nu au reușit să depună o moțiune de cenzură. Opoziția a fost călcată în picioare de Guvern, iar pachetul legislativ va fi promulgat și va intra în vigoare. Singura șansă pentru milioanele de români ce vor fi afectați de aceste decizii rămâne Curtea Constituțională.

Opoziția, călcată în picioare de Guvern!

Guvernul Marcel Ciolacu a bifat săptămâna trecută o victorie importantă în fața Opoziției, arătând, dacă mai era nevoie că PSD și PNL dețin o majoritate zdrobitoare, mai ales dacă știu ce să le spună celor de la UDMR, pentru a fi liniște.

Opoziția a arătat cât este de dezbinată, în ciuda scandalului pe care îl poate face. Totul, practic, se reduce la această hârâială care nu poate avea niciun efect. Au venit cu pancarte, au făcut scandal, chiar au redactat și niște texte de moțiune de cenzură. Dar când a venit vorba de depus, nici AUR și nici USR nu au putut să strângă numărul necesar de voturi. De ce? Pentru că cele două partide sunt antagonice și nu se pot uni nici măcar în momentul în care au un adversar comun.

Într-o democrație sănătoasă, în momentul în care Guvernul venea cu asumare pe niște acte normative care vor afecta milioane de oameni, în mod obligatoriu acel Guvern fie trebuie să cadă, fie trebuia să fie aspru amendat. Adică moțiunea trebuia depusă, chiar dacă nu ar fi reușit să treacă. Ar fi fost un semnal de alarmă că lucrurile nu merg în direcția bună.

Dar la noi acest lucru nu a fost posibil poate și din cauza faptului că stăm foarte prost la reprezentare politică. Mai simplu spus nu avem politicieni ci doar niște oportuniști care își urmăresc propriul interes.

A rămas varianta Curtea Constituțională

După ce au ratat o șansă importantă, nedepunând moțiune de cenzură, cei din Opoziție se așteaptă ca problema să fie rezolvată de Curtea Constituțională pentru că ei nu au fost în stare.

Și, acum, Curtea Constituțională, ce să facă? Să vină să spună că pachetul legislativ nu este legal? Să oblige Guvernul să vină cu un alt pachet de legi, în condițiile în care jaloanele PNRR ne presează și se pot pierde sume uriașe? Hai să fim serioși! Cine de la Curtea Constituțională își va permite să dea foc la țară într-un moment atât de important?!

Trăgând inie, Opoziția a fost călcată în picioare de Guvern, iar Coaliția guvernamentală își poate încorda liniștită mușchii în fața Opoziției, iar premierul Marcel Ciolacu se poate gândi liniștit la alegerile ce vor avea loc anul viitor și se află în poziția liderului de partid aflat pe primul loc în sondaje, deocamdată. De ce deocamdată? Deoarece AUR este perceput ca principala forță de opoziție, iar sondajele de opinie arată o creștere a partidului lui George Simion. Tocmai de aceea, nu ar trebui să mire pe nimeni dacă anul viitor AUR, pe fondul scăderii nivelului de trai din România, din cauza pachetului de măsuri de austeritate impuse de Guvernul Ciolacu, ar reuși să fure fața PSD, câștigând alegerile.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.