marți, 5 decembrie, 2023

Dacă ai așa ceva în casă, riști o pedeapsă de la 2 la 7 ani! Cum scapi de el

Dacă ai așa ceva în casă, riști o pedeapsă de la 2 la 7 ani! Termometrele vechi îți pot aduce un dosar penal. Este vorba despre termometrele cu mercur, care se pare că este greu să te debarasezi de ele. Iată ce trebuie să faci pentru nu avea problemă.

Dacă ai așa ceva în casă, riști o pedeapsă de la 2 la 7 ani!

De această problemă s-a lovit un sucevean, care are 2 termometre vechi, cu mercur. Bărbatul a încercat să găsească o modalitate legală de a se debarasa de termometrele vechi cu mercur însă nu a avut parte de succes.

„Părinții mei au cumpărat un termometru de uz medical. Cu ceva ani în urmă, a fost scos din uz, deoarece partea din spate a termometrului era spartă. Exista riscul spargerii capilarei, cu consecința contaminării casei. Între timp, am mai avut un termometru rusesc, non medical, la o centrală termică, bun până să se spargă parțial.

Am încercat, pe parcursul mai multor zile, să rezolv problema preluării gramelor de mercur otrăvitor. Am sunat în multiple locuri, dar fără succes. Problema s-a dovedit o nucă tare”, a spus suceveanul, care a apelat la Monitorul de Suceava pentru a vedea cum poate rezolva problema.

Jurnaliștii au contactat mai multe instituții, precum ar fi Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Prefectură, dar nu au primit soluții clare sau ajutor în această privință.

Nici măcar la farmacii nu se pot lăsa încă termometrele, deoarece legea referitoare la primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical nu are încă norme de aplicare.

Ce spune Poliția

Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a declarat că deținerea unui termometru cu mercur este considerată infracțiune începând din anul 2014, conform articolului 359 din Codul Penal. În plus, persoanele depistate cu astfel de termometre riscă dosare penale și pedepse cu închisoare de la 2 la 7 ani.

În cele din urmă, managerul unei firme de salubritate din Suceava a venit cu soluția. El a indicat o firmă specializată din Bacău care se ocupă de preluarea deșeurilor periculoase, inclusiv termometrele cu mercur. Această firmă poate prelua termometrele, însă doar în schimbul unei taxe. Este vorba de suma de aproximativ 190 de lei per bucată, plus TVA.

Un răspuns rapid și pertinent în acest caz a venit de la managerul unei firme de salubritate din Suceava. Acesta a spus că în județ nicio firmă de salubritate nu este autorizată pentru deșeuri periculoase și a indicat o firmă specializată din Bacău.

Reprezentantul firmei băcăuane a spus că termometrele pot fi preluate oricând de la deținător, indiferent din ce localitate, contracost: 190 de lei/bucata, plus TVA.

Pentru a scăpa de cele două termometre, suceveanul ar trebui să plătească în jur de 400 de lei.

„Sunt bani pe care în momentul ăsta nu-i am. Am un copil pe care îl întrețin în facultate. Când voi fi mai potent financiar voi suna la firma din Bacău și voi rezolva problema”, a spus suceveanul.

Așadar, dacă ai așa ceva în casă, riști o pedeapsă de la 2 la 7 ani, dar nici să scapi de un termometru cu mercur nu este foarte simplu.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.