marți, 5 decembrie, 2023

Profesorii vor fi instruiți să identifice elevii drogați! Unii directori de școli resping proiectul

Profesorii vor fi instruiți pentru a identifica elevii drogați. Cadrele didactice au fost informate la ce trebuie să fie atenți. Astfel, profesorii trebuie să știe cum să se descurce în diferite situații, în timp ce unii directori se feresc de acest proiect care, susțin ei, ar putea strica reputația instituției de învățământ.

Profesorii vor fi instruiți să identifice elevii drogați!

Identificarea elevilor drogați ar putea să cadă și în sarcina cadrelor didactice. În mai multe școli din țară, profesorii au fost informați la ce trebuie să fie atenți și au dezbătut potențiale situații. În acest timp, există însă instituții care se tem de noua acțiune. Mai mulți directorii cred că astfel de proiecte ar putea păta reputația școlilor pe care le conduc.

Toate unitățile școlare din țară trec prin sesiuni de instruire a cadrelor didactice. Astfel încât profesorii să poată identifica semnele și simptomele specifice consumului de droguri.

Reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog au venit cu informații despre modul în care drogurile influențează starea fizică și psihică a consumatorului. Aceștia au prezentat inclusiv măsurile care trebuie luate pe moment de către profesori.

Acțiunile de prevenire sunt, însă, văzute cu ochi critici de directorii unor școli. Astfel de acțiuni vor continua și lunile următoare, inclusiv prin ore de consiliere și programe extrașcolare, precum Școala Altfel.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului I. L. Caragiale, din Capitală, consideră că măsurile propuse pentru testarea antidrog a elevilor sunt ineficiente și fără finalitate dacă rămân în această formă.

„E foarte, foarte târziu pentru măsuri paliative, acum trebuie măsuri clare, ferme. Profesorii nici măcar nu au fost consultați în legătură cu acest aspect. Părinții trebuie să fie de acord, copiii trebuie să fie de acord, dar pe profesori nu îi întreabă nimeni nimic. Un număr important de părinți știu că copiii lor folosesc astfel de substanțe, nu vor vrea să facă niciun fel de testare, nici la școală, nici în altă parte. Măsurile propuse mi se par ineficiente și fără finalitate dacă rămân în această formă”, a spus Andreia Bodea.

Ce spune Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu este de acord cu varianta testării de masă în rândul elevilor pentru depistarea acelora care consumă substanţe stupefiante, susţinând că, în opinia reprezentanţilor ministerului, acest lucru iese din discuţie.

Potrivit lui Alexandru Rafila ministrului, testarea trebuie făcută numai cu acordul părinţilor şi ţinând cont de principiul nediscriminării şi de cel al evitării stigmatizării. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Sorin Ion, a spus că elevii nu vor fi testaţi în masă în şcoli pentru consumul de droguri, ci că o comisie va fi cea care va decide dacă un elev va fi testat sau nu.

Totul se va face însă cu acordul părinţilor sau cu acordul elevului, dacă este major. Un plan naţional de acţiune, în care sunt implicate mai multe ministere, va fi stabilit în privinţa testării şi monitărizării elevilor în ceea ce priveşte consumul de droguri.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat, săptămâna trecută, în urma finalizării anchetei Corpului de Control al ministerului privind accidentul din 2 Mai, că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, dacă manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri, iar profesorii vor fi instruiți să identifice elevii drogați.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.