marți, 28 mai, 2024

Până la ce vârstă cresc fetele: Care este înălțimea medie

Părinții se întreabă adesea până la ce vârstă cresc fetele și uneori își fac griji din motive inutile. Creșterea în înălțime este rezultatul alungirii oaselor lungi, care cresc longitudinal împreună cu diafiza – epifiza sau placa de creștere.

Odată ce cartilajul este fuzionat, copilului îi este imposibil să mai crească.

În cele mai multe cazuri, înălţimea la care ajung fetele la 14-15 ani este cea de adult. Trebuie avut în vedere și faptul că fetele ajung la pubertate la vârste diferite.

La unele, creşterea accelerată are loc la 8 ani, în timp ce la altele, la 14 ani. Important este ca fetele să păstreze o dietă sănătoasă şi să urmeze un plan de exerciţii fizice pentru a fi sigure că au parte de o dezvoltare normală.

Până la ce vârstă cresc fetele

Fetele trec prin pubertate mai repede decât băieții. Ultima perioadă de creștere pentru fete este în jur de 20 sau chiar 24 de ani

Majoritatea fetelor au o creștere înainte de prima menstruație. Acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 12 ani.  După această vârstă, cresc până la 2,5 cm pe an.

Modificările fizice rezultă din acțiunea hormonului de creștere, care este eliberat de zona creierului din spatele ochilor.

Acest hormon este eliberat în principal în timpul somnului și după exerciții fizice.

Câștigă câțiva centimetri în înălțime cu aerobic, baschet, volei sau înot în timpul pubertății. După aceea, aceste exerciții sunt utile doar pentru corectarea posturii.

La sfârșitul pubertății, perioada de creștere se încheie și individul este considerat adult.

În mod normal, înălțimea medie a unei fete în funcție de vârstă este de:

* 12 ani: înălţime 1,53 m

* 13 ani: înălţime 1,58 m

* 14 ani: înălţime 1,60

* 15 ani: înălţime 1,62

* 16 ani: înălţime 1,62 m

* 18 ani Fete: 1,63 m

Ce factori influențează creșterea

Înălțimea unei fete poate fi afectată de mulți factori. Mâncarea este foarte importantă. Fetele subnutrite sunt mai scunde și mai slabe decât în ​​mod normal. Cu toate acestea, cu o alimentație adecvată, se pot recupera înainte de a ajunge la vârsta adultă.

Un alt factor important în determinarea înălțimii este apariția dezechilibrelor hormonale. Nivelul scăzut de hormon de creștere poate duce la o înălțime mai mică la vârsta adultă.

În unele cazuri, înălțimea fetelor poate fi afectată de anumite medicamente. De exemplu, corticosteroizii utilizați pentru tratarea astmului pot încetini creșterea.

O altă cauză a staturii mici la fete poate fi prezența unor afecțiuni medicale pe termen lung. Fibroza chistică sau o boală de rinichi, avute în în tinerețe, pot reduce înălțimea unei fete ajunsă la maturitate.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite