vineri, 14 iunie, 2024

Pensia minimă va crește în România! Ministrul Muncii a anunțat când va avea loc majorarea pensiilor

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că pensia minimă va crește în România. Ministrul a precizat că un vârstnic, care primește pensia minimă, nu reușește să-și asigure necesitățile din cauza creșterii prețurilor din ultima perioadă. Astfel, Guvernul are în vedere o creștere a pensiei minime cât mai repede posibil.

Pensia minimă va crește în România!

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că vârstnicii cu venituri minime întâmpină dificultăţi în a-și duce traiul de zi cu zi în condițiile în care preţurile au crescut în ultima perioadă şi astfel aceștia nu reuşesc să îşi asigure necesităţile.

Ministrul Muncii a precizat că Guvernul intenționează să finalizeze reforma şi legea pensiilor cât mai rapid şi să existe o creştere a pensiei minime, însă nu a avansat o cifră.

„Cu pensia minimă, un vârstnic nu reuşeşte să-şi asigure necesităţile! Ne dorim să finalizăm un act normativ legat de pensii cât mai repede. Dorim, bineînţeles, să avem o creştere care să se simtă în cazul pensiei minime. În ceea ce priveşte legea pe care o pregătim, acesta este punctul principal. Valoarea de majorare o vom anunţa odată ce cercetarea din partea Băncii Mondiale va fi finalizată. Nu mai este mult până la atunci”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii a adăugat că legea pensiilor este o prioritate pentru ministerul pe care o conduce şi a adăugat că vor avea loc discuţii în acest sens, joi, 27 iulie 2023, în format online, cu o echipă a Comisiei Europene.

„Anul acesta am avut o majorare (a pensiilor – n.r.) de 12%, se va spune că este una mică, dar am ţinut cont de pragul inflaţiei din anul 2022 şi s-a mărit chiar cu mai mult de atât. Avem două priorităţi la ministerul Muncii. Prima este Legea pensiilor, atât din sistemul public, cât şi pensia din serviciu. Lucrăm continuu, chiar mâine vom avea o întâlnire o echipă de la Comisia Europeană, la ora 11.00, în format online, pentru a pune la punct mai multe detalii. Colaborăm continuu, atât cu Comisia Europeană, cât şi cu Banca Mondială”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

„Îmi doresc o pensie cât mai mare pentru români“

Ministrul Muncii a mai precizat că există două variante cu Legea pensiilor, iar dacă aceasta nu va fi gata la timp se va merge pe legea veche şi majorările se vor face în raport cu rata inflaţiei.

„Nu vrem să formăm românilor iluzii, aşteptări, dar în scurt timp vom anunţa noi informaţii. O pensie medie este în jur de 2.000 de lei, dar eu îmi doresc o pensie cât mai mare pentru români, nu pot spune cât să fie o pensie decentă. Dar trebuie să ţinem cont de ceea ce poate statul român acum. O pensie decentă depinde foarte mult de necesităţile fiecărui pensionar”, a zis ministrul Muncii.

Curtea Constituțională și-a amânat miercuri, 26 iulie 2023, deciziile pe legea privind reforma pensiilor speciale și pe legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat.

Judecătorii CCR au amânat până în 2 august o decizie privind obiecția de neconstituționalitate formulată de instanța supremă în privința Legii privind pensiile speciale. În cazul legii care interzice cumulul pensie-salariu, contestată tot de instanța supremă, CCR și-a amânat decizia pentru 21 septembrie, „pentru lămuriri suplimentare”.

Altfel, pensia minimă va crește în România, după cum a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite