vineri, 12 iulie, 2024

Pensii cu 1.000 de lei mai mari! Decizie definitivă a fost luată de Casa de Pensii

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, anunță o majorare a pensiilor din luna septembrie 2024. Persoanele care vor beneficia de această majorare sunt cele care au un stagiu de cotizare foarte mare.

Pensii cu 1.000 de lei mai mari din septembrie 2024

Din 1 septembrie, pensiile vor avea parte de o majorare pentru majoritatea pensionarilor, aducând creșteri semnificative. Daniel Baciu declară că cei care se vor bucura de majorări sunt cei cu un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani.

De asemenea, modificările privind pensiilor vor fi doar progresive, nicio pensie nu va avea parte de scăderi.

„Vreau să lămuresc un lucru foarte clar, și anume că în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea”, precizează șeful Casei de Pensii.

Anul acesta au fost confirmate două majorări: una în ianuarie, când valoarea punctului de pensie a crescut cu 13,8% la 2.032 lei, și una în septembrie. Aproximativ 70% din pensionari vor beneficia de majorarea din septembrie.

„Se știe foarte clar anul acesta, am spus-o de fiecare data, avem două majorări ale pensiilor. Am avut o majorare la 1 ianuarie, când valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 13,8% ajungând la 2.032 de lei, si mai avem cea de-a doua majorare in luna septembrie, unde vorbim de recalcularea tuturor celor aproximativ 5 milioane de dosare aflate în plata în sistemul public care, după această recalculare, în jur de peste 70% din pensionari vor avea majorări ale pensiilor”, a declarat Daniel Baciu în urmă cu câteva zile.

Deciziile de recalculare sunt în curs de tipărire și vor fi distribuite începând cu luna septembrie.

„Deci cu 1 septembrie, am făcut pași importanți, suntem în linie dreaptă, oamenii vor primi aceste drepturi bănești cuvenite în urma noii formule de calcul prevăzute de noua lege a pensiilor, vorbim de Legea 360/2023. Știm exact ce avem de făcut, suntem în grafic cu totul, chiar voiam să vă spun că undeva, începând de luna aceasta, începem deja să tipărim deciziile de pensii recalculate.

Se lucrează la Casa Naționala de Pensii astfel încât aceste decizii să ajungă în timp util către pensionari, astfel încât cu prima zi lucrătoare din luna septembrie oamenii să își primească drepturile legitime in urma acestui proces de recalculare”, a declarat Daniel Baciu în urmă cu câteva zile.

Nu toți pensionarii vor beneficia de majorare

Un caz în care pensia nu va avea parte de o majorare este cel al persoanelor care au deja o pensie considerabilă. Astfel, un pensionar cu o pensie deja foarte mare, nu va beneficia de modificările din septembrie.

De exemplu, un pensionar care are un punctaj anual de 3,5 (cu doar 22 de ani de contribuție), primește deja o pensie de 7.100 de lei. Neatingând pragul de 25 de ani de contribuție, nu va primi niciun punct bonus la recalculare.

Totuși, deținând un număr considerabil de puncte de contribuție (77), pensia recalculată este de 6.231 (77 x 81 lei, punctul de referință). Totuși, pentru că valoarea este cu 900 de lei mai mică decât suma actuală, pensionarul va păstra pensia de 7.100 de lei.

De asemenea, cei care nu vor mai beneficia de mărirea pensiei sunt cei cu pensii minime, dar care au și un stagiu redus de muncă. Aceștia vor primi în continuare la pensiile sociale actuale în valoare de 1.281 de lei. Astfel, aproximativ 1,5 milioane de pensionari nu vor beneficia de majorarea pensiilor.

În România, pensia medie este de 2.400 de lei. Din 1 septembrie, pensiile vor fi cu 1.000 de lei mai mari, adică cu o creștere de 40%.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.