joi, 11 iulie, 2024

Vești proaste pentru pensionari! Multe pensii au fost recalculate greșit!

În urma deciziilor de recalculare, pensiile au fost calculate greșit, iar seniorilor li se vor reține bani în urma erorilor de calcul.

Vești proaste pentru pensionari. Pensiile au fost calculate greșit

Deși, inițial, se anunțase că noile decizii de recalculare vor fi disponibile în mai, acestea vor fi emise pe 10 iulie 2024. Casele județe de pensii trec, în prezent, prin mai multe controale de verificare a documentelor.

Deciziile de recalculare vin în urma deciziei șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu, de majorare a pensiilor de până la 50% a acelor persoane care au lucrat o perioadă îndelungată pe salariul minim. Noua formulă de calcul conținea, ca noutate, numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani lucrați).

Așadar, noua formula de calcul este:  Număr total de puncte= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.

Simona-Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat că au emise 15 milioane de decizii. Această informație contravine faptului că în România nu există 15 milioane de pensionari. Cu atât mai mult, debitele pentru pensionari au fost cauzate de niște erori de calcul, rezultând de fapt reduceri ale pensiilor.

Conform Legii nr. 125/2014, debitele rezultate în urma erorilor comise de funcționarii de stat nu trebuie reținute de la pensionari. Însă Casele de Pensii au încălcat această lege având în vedere că au început deja să rețină bani și să trimită tabelele de reținere de la pensionari.

Pensionarii își pot primi banii înapoi în urma contestării debitelor

Totuși, există posibilitatea de contestare a debitelor, existând, la finalul articolului acestei legi, o clauză care permite asta. Astfel, dacă pensionarii nu sunt informați și nu contestă, banii vor rămâne reținuți.

„A spus doamna ministră că au emis 15 milioane de decizii. Ori nu sunt 15 milioane de pensionari și deja deciziile care au sosit sunt decizii de reducere a pensiilor în urma unor erori de calcul, care au creat debite în sarcina pensionarilor, pe care Casele de Pensii le și rețin, le-au trimis pensionarilor tabelul de reținere, încălcând legea 125/2014, care spune că debitele create în sarcina pensionarilor din erorile comise de funcționarii de stat nu se rețin de la pensionari.

Însă în articolul 1 este băgată o șopârliță, așa, la sfârșitul articolului spune prin contestare și dacă pensionarii nu sunt informați, nu contestă, sigur li se rețin banii”, a declarat Simona-Bucura Oprescu.

Chiar și așa, contestarea nu garantează primirea banilor înapoi, întrucât aceste 15 milioane de decizii sunt de fapt reduceri menite să fie urmate de o majorarea în septembrie 2024.

„Dar uneori și dacă contestă, tot li se rețin. Deci aceste 15 milioane de decizii sunt decizii de reducere ca să fie că în septembrie se vor mări, altă explicație nu văd”, a mai adăugat ministrul.

Daniel Baciu a menționat că unele pensii vor fi crește mai mult, altele mai puțin, însă niciuna nu va scădea.

„Vreau să lămuresc un lucru foarte clar, și anume că în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea”, spunea Daniel Baciu în urmă cu ceva timp.

Așadar, pensiile calculate greșit pot avea o soluționare, ori prin contestarea debitelor, ori prin presupusa majorare din septembrie.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.