Pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi tăiate sau cel puțin așa au votat aleșii neamului. Sunt voci care susțin că textul noii legi ar cam fi neconstituțional, fiindcă se referă și la trecut, nu doar la viitor. Tăierea a venit pe fondul presiunilor legate de fondurile primite prin PNRR și nu datorită faptului că parlamentarii nu mai puteau de grija banilor țărișoarei.
Rămâne acum de văzut dacă se va sesiza Curtea Constituțională și votul din Parlament nu a fost decât un circ ieftin. Reprezentanții USR, contestatari de serviciu în ultima perioadă, au anunțat că nu vor ataca, de această dată legea.
Pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi tăiate… teoretic
Zarvă mare și scandal în Parlament la votarea legii privind tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Deși liberalii și social democrații aveau o majoritate lejeră, au fost și parlamentari care s-au abținut de la vot sau chiar care au votat împotrivă. Rămâne acum de văzut dacă generalul cu 4 stele Nicolae Ciucă se va ține de cuvânt și îi va da afară pe cei care au mișcat în front, așa cum avertizase înainte de vot.
Marea problemă acum este constituționalitatea legii trecute cu mare scandal prin Parlament. Sunt voci care susțin că social democrații au folosit o procedură accelerată și că dezbaterea proiectului de lege care taie pensiile speciale ale parlamentarilor nu a fost anunțată public nici măcar pe site-ul Parlamentului. Mai mult, organizarea votului a cam fost făcută pe ascuns.
Contestatarii de serviciu de la USR au spus de această dată că nu vor sesiza Curtea Constituțională, deși forma legii este mai proastă decât cea propusă de ei și că ar fi existat ceva vicii de procedură.
Cei de la AUR cred că legea votată acum este doar o lovitură de imagine lansată de PSD și că măsura ar trebui luată în cazul tuturor „specialilor“ din țară, care ies la pensie la 40 și ceva de ani, încasează o pensie babană, pe care eventual o cumulează cu un salariu nesimțit.
În schimb, reprezentanții Asociației foștilor parlamentari au spus clar că vor contesta inițiativa la Curtea Constituțională, motivând că acest proiect este identic cu cel care a fost declarat neconstituțional în 2022.
Liderii coaliției se apără și susțin că nu se pune problema ca legea să fie contestată la Curtea Constituțională și că acest vot reprezintă începutul reformei complete a pensiilor speciale.
Precedentul legii din 2021
PSD a mai încercat o dată să elimine pensiile speciale în 2021 sau, mai bine spus, a lăsat impresia că vrea asta. Atunci, s-a ales varianta procedurii rapide și adoptarea legii de atunci în regim de urgență a determinat Curtea Constituțională să o declare neconstituțională. Asta le-a deschis calea unor foști parlamentari să-și câștige în instanță pensiile speciale, care se calculează în funcție de mandatele avute de fiecare. A fost un proces colectiv prin care și-au cerut pensia specială înapoi și au avut câștig de cauză la Tribunalul București.
Pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi tăiate sau cel puțin așa s-a votat în Parlament, dar rămâne de văzut dacă totul nu a fost făcut decât așa, de ochii lumii, pentru că în cazul unui nou proces, judecătorii constituționali vor fi nevoiți să o declare neconstituțională.