marți, 5 decembrie, 2023

Plățile cash vor fi interzise în aceste magazine din România! Care este pragul stabilit de Guvern

Plățile cash vor fi interzise în aceste magazine din România. Este vorba despre o schimbare ce vizează doar anumite magazine și face parte din legea privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul își asumă răspunderea. Este vorba despre plățile cash la magazinele de tip cash and carry, acolo unde cumpărăturile nu mai pot depăși suma de 2.000 de lei în numerar.

Plățile cash vor fi interzise în aceste magazine din România

Până acum, cumpărăturile erau limitate la plata cash a sumei de 10.000 de lei. Proiectul de lege cu care premierul Marcel Ciolacu va merge în Parlament reduce plățile în numerar de la 10.000 de lei la 2.000 de lei.

Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 9 aprilie 2015, cu modificările și completările ulterioare se modifică și se completează. Astfel, se pot efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar, în următoarele condiții:

  • încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;
  • încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană;
  • plăți către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi;
  • plăți către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei;
  • plăți din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

Plățile fragmentate vor fi interzise

Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

De asemenea, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

Astfel, plățile cash vor fi interzise în aceste magazine din România. Este vorba despre plățile cash la magazinele de tip cash and carry, acolo unde cumpărăturile nu mai pot depăși suma de 2.000 de lei în numerar.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.