luni, 4 decembrie, 2023

Simona Halep riscă o suspendare mai mare la TAS! Richard Ings: „A fost norocoasă!”

Simona Halep riscă o suspendare mai mare la TAS. Tenismena româncă a primit o suspendare de 4 ani, după ce ITIA a stabilit că jucătoarea a comis „violări intenţionale” ale Regulamentului Antidoping.

Simona Halep riscă o suspendare mai mare la TAS!

Simona Halep a fost acuzată că a încălcat Regulamentul Antidoping în cel puțin două moduri: prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open; folosirea unei substanţe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui furnizare de jucătoare ca parte a programului ABP.

Richard Ings, fost șef al programului de antidoping al ATP și CEO al Autorității Sportive antidoping din Australia, este de părere că Simona Halep a primit o pedeapsă ușoară dacă ținem cont de motivarea de peste o sută de pagini a ITIA.

Acesta este de părere că Simona Halep ar putea avea parte de o surpriză când va merge la TAS, și anume, pedeapsa ei să fie mărită, dacă vor fi luate în considerare toate probele aduse de ITIA.

„Bazându-mă pe decizia detaliată, a fost norocoasă că a primit o suspendare de doar patru ani. Acolo (n.r. – la TAS), cazul va fi reaudiat, o judecată diferită este posibilă, inclusiv o majorare a pedepsei”, a spus Richard Ings, în podcastul lui David Low, citat de Spotmedia.

Halep își va căuta dreptatea în instanță

Halep fusese suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Jucătoare poate face apel la această decizie.

„După un proces complex şi riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să îl ia în considerare, în ambele speţe, a fost unul substanţial. ITIA a urmat procesul corect, aşa cum face în cazul oricărui individ, în concordanţă cu Codul Mondial Antidoping, îndeplinindu-şi scopul şi responsabilitatea de a susţine principiul unei competiţii curate, în numele sportului”, a spus directorul executiv al ITIA, Karen Moorhouse.

Mădălina Diaconu, avocata acreditată pe lângă Curtea de Arbitraj independent d’Expert Suisse, absolventă a Universitatății Sorbona, a explicat că, după noile termene introduse la TAS, Simona Halep ar putea să primească verdictul în primăvara anului viitor.

„Toate etapele trebuie demonstrate și, anume, milimetru cu milimetru, trebuie argumentat și demonstrat cum a putut să ajungă acea substanță în corpul ei. Dacă aceste dovezi sunt suficiente și sunt concludente, atunci putem spune că are o șansă, poate una din zece sau poate două din zece, să zicem, de a obține un verdict favorabil.

Vestea bună este că tocmai s-au îmbunătățit procedurile la TAS! A fost publicat un nou regulament care, acum, prevede termene mult mai scurte și care sunt imperative, de data aceasta, pentru arbitri. Este greu de estimat, însă, presupun că, în acest caz, ar fi un dosar care s-ar putea rezolva între 6 și 8 luni, probabil”, a spus Mădălina Diaconu.

Simona Halep a confirmat că va face apel, dar riscă o suspendare mai mare la TAS.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.