sâmbătă, 30 septembrie, 2023

Poliţia Rutieră, recomandări pentru șoferii din România! A început să ningă în mai multe zone

Poliția Rutieră a ieșit cu mai multe recomandării pentru șoferii din România în contextul în care în mai multe zone din țară a început să ningă.

O parte din România e cuprinsă de zăpadă, iar şoferii sunt nevoiți să fie foarte atenți în ceea ce privește condusul.

Poliția Rutieră, recomandări pentru şoferii din România

Într-un comunicat oficial, Poliția Rutieră a oferit câteva recomandări pentru şoferii din România în contextul în care iarna îşi face simţită prezenţa în mai multe zone. Oamenii legii explică la ce trebuie să fie atenți cei care conduc autoturisme:

”Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. (…) se arată în comunicatul emis de Poliția Română, citați de spynews.ro.

Oamenii legii le explică şoferilor să nu efectueze depășiri riscante pentru că acestea pot duce la evenimente rutiere nedorite. Poliţiştii recomandă conducătorilor să păstreze o distanță suficient de mare față de vehiculul aflat în fața lor. Luminile de întâlnire sunt necesare chiar și pe timp de zi.

O altă recomandare este cea care face referire la curățarea mașinii. Concret, Poliția Rutieră le recomandă tuturor şoferilor să-și curețe în permanență parbrizul, luneta, farurile sau geamurile laterale și să se asigură că ştergătoarele funcţionează corespunzător, la fel ca și climatizarea. Menţionăm faptul că Codul Rutier prevede obligativitatea echipării cu cauciucuri de iarnă a autoturismului, iar în cazul mașinilor care au peste 3,5 tone, este obligatoriu șiechiparea cu dispozitive antiderapante.

Pietonii nu sunt scutiți de responsabilitate

Pietonilor le este recomandată o atenție sporită în contextul în care drumurile pot avea polei, iar șoferii pot derapa. Aceștia ar trebui să circule doar pe trotuar și să traverse strada prin locuri semnalizate corespunzător. Pietonii trebuie să se asigure că şoferii au avut timp să vadă intenția acestora de a traversa drumul.

În altă ordine de idei, vă amintim faptul că ANM a emis un cod galben de ninsoare în mai multe zone ale țării. Oficialii din cadrul Agenției Naționale de Meteo au arătat că în peste 10 județe ale țării vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea.

În schimb, în județele Vrancea, Buzău și parțial Prahova și Argeș există o atenționare de cod portocaliu. În județele Vrancea, Buzău și în zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița și Argeș va ninge abundent (35…50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută.

Așadar, şoferii din România ar trebui să tină cont de recomandările oferite de Poliția Rutieră și să conducă cu grijă pentru că viața are prioritate!

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite