marți, 21 martie, 2023

Progresism cu orice preț. Factorul uman poate să dispară!

Publicat:

Un anunț făcut de un mare lanț de hipermarket-uri a creat un mare scandal la nivel național. Renunțarea la personalul care deservea casele de marcat a creat o adevărată isterie în România, nu puțini fiind politicienii care s-au urcat pe valul populist și au clamat că factorul uman poate să dispară în urma acestei decizii „progresiste“. Mai mult, s-a propus impunerea unei taxe echivalente cu contribuția pentru un salariu minim pentru fiecare casă unde clientul își scanează singur produsele și pe urma achită. S-a discutat și despre posibilitatea aplicării unei reduceri pentru cei care merg în magazine și își scanează singuri produsele sau impunerea existenței unui număr de angajați care să-i ajute pe clienți la casele self-pay.

Decizia care a stabilit că factorul uman poate să dispară!

Pe 22 februarie 2023, Auchan România a anunțat că va renunța total la persoanele care deservesc casele de marcat şi în locul acestora vor fi folosite case de tip self service. Adică te duci frumos la un aparat, îți scanezi produsele și la sfârșit plătești suma finală și primești chitanță. Astfel, locuitorii din marele orașe ale României s-au trezit că nu mai trebuie să pună produsele pe bandă și să aștepte să le fie scanate, după care să plătească unui casier, ci trebuie să se descurce singuri.

O să spuneți că e normal ca într-o economie de piață orice firmă să aibă dreptul să adopte ce politică de personal dorește, mai ales dacă asta îi reduce costurile și respectă prevederile legale. Însă, asta duce la suportarea consecințelor pentru orice decizie luată. Adică nu ar trebui să fie foarte ofuscată conducerea firmei dacă unul sau mai mulți clienți se decid să nu mai aleagă serviciile acelei firme. Și nici clientul nu ar trebui să fie foarte indignat deoarece poate alege ușor alt lanț de magazine de unde să se aprovizioneze.

De obicei, orice derapaj într-o economie de piață se reglează de la sine și nu este necesară intervenția politicului în astfel de probleme.

Cum au băgat politicienii capul în poză

Dar noi, românii, suntem altfel. Suntem atipici. La noi orice scandal poate fi un bun motiv de a exacerba lucrurile ș ide a face din țânțar armăsar. Unde mai pui că implicarea în acel scandal îți poate aduce câte a procente babane când ești doar cu un an înainte de alegeri.

Că niște influenceri și-au dat cu părerea despre decizia luată de lanțul de magazine e treaba lor. Până la urmă ei sunt sau se cred formatori de opinie și mulți dintre ei din asta trăiesc. Dar atunci când politicul intervine, până la urmă, într-o economie de piață lucrurile nu prea mai sunt ok.

Printre primii care au reacționat la decizia luată de lațul de magazine a fost George Simon. Veți spune, „ei, așa e el!“. Nu știu dacă liderul AUR care nu mai poate de grija sărmanului bătrânel care va merge să-și cumpere de mâncare de la Auchan și nu va ști cum să-și scaneze produsele. Când George Simion a cerut un „boicot“ al lanțului de magazine n ucred că îl interesa voturile, ci procentele care pot veni în curtea lui din partea celor care gândesc ceea ce el spune. Și pentru asta nu a trebuit să facă prea multe. Că să dai din gură, sau mai bine spus din degete, pe tastatură, e simplu!

Nici alții nu s-au lăsat mai prejos și au venit deja cu niște propuneri care ar trebui să se transforme în legi. Câțiva parlamentari PSD au simțit și ei miros de ceva procente la alegri și au venit cu niște propuneri care ar putea deveni lege. Aceștia au propus, într-o primă variantă, impunerea unei taxe echivalente cu contribuția pentru un salariu minim pentru fiecare casă self-pay. O altă variantă presupune acordarea unor reduceri pentru cei care merg în magazine și își scanează singuri produsele, în timp ce o a treia variantă vizează obligativitatea păstrării unu număr de angajați care să-i ajute pe clienți la casele self-pay.

În fața valului de critici, reprezentanții hipermarket-ului au cam dat în bâlbâială și au lăsat de înțeles că nu sunt de acord cu ideea că factorul uman poate să dispară, ci din contră, foștii casieri vor fi folosiți pentru a acorda consultanță și suport clienților.

Interesant de citit

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite