Au trecut mai mult de 2 ani de la începutul războiului din Ucraina, iar Vladimir Putin a amenințat cu războiul nuclear, în discursul anual ținut în fața națiunii. Cei doi ani de război au costat Rusia enorm, iar cifrele nu mint. Rusia se afundă în prăbușirea economică și politică, dar liderul de la Kremlin continuă să critice Occidentul, pe care îl vede deja învins.
Putin amenință cu războiul nuclear
La doi ani de la începutul războiului din Ucraina, multe s-au schimbat în Rusia, unde autocrația lui Putin a luat forma unui totalitarism de tip stalinist. Putin a eliminat aproape orice formă de opoziție, în timp ce iar modul de viață al rușilor de rând se îndreaptă tot mai mult spre situația din China și Coreea de Sud.
Vladimir Putin a acuzat țările NATO că riscă să declanșeze un război nuclear dacă vor trimite militari în Ucraina. Declarația a venit ca reacție la afirmația lui Emmanuel Macron, care a dat de înțeles că nu exclude trimiterea de trupe occidentale pe frontul ucrainean. În aceste condiții, Putin a avertizat că vor exista consecințe tragice pentru țările care vor lua această hotărâre.
Liderul de la Kremlin a transmis populației că forțele NATO se pregătesc să lovească teritoriul Rusiei. Ocazie cu care a afirmat că soarta oricărei țări care atacă Rusia ar fi „mult mai tragică” decât orice problemă cu care s-ar putea confrunta Rusia. Putin a avertizat Europa Vestică să aibă în vedere faptul că țara sa deține arme, care ar putea să-i învingă pe propriul lor teritoriu, cu alte cuvinte Rusia deține și va folosi armele nucleare dacă va fi cazul.
Totuși, Putin a subliniat că Rusia dă dovadă de responsabilitate totală cu privire la utilizarea armelor nucleare și a negat acuzațiile SUA conform cărora Rusia ar fi lansat o armă nucleară care „ucide“ sateliți în spațiu.
Cum este distrusă economia Rusiei
Angrenată în războiul din Ucraina, Rusia a ajuns să aloce 39% din cheltuieli către apărare și securitate, respectiv 14,2 trilioane de ruble, față de 1,6 trilioane pentru sănătate.
În schimb, Fondul Național de Bunăstare, ce este destinat finanțării programelor naționale și alimentat din vânzările de petrol și gaze, a scăzut de la 13,57 trilioane de ruble, adică 182,59 miliarde de dolari, înaintea invaziei, la 11,97 trilioane. Adică rezultă o pierdere de peste 50 de miliarde de dolari.
Veniturile din petrol și gaz au scăzut dramatic, Gazprom înregistrând anul trecut pierderi de 40% din venituri.
Inflația oficială anunțată este de 7,5%, însă specialiștii europeni susțin că aceasta a ajuns în Rusia la 47% în cei doi ani de război. Aceasta a fost cauzată și de tipărirea de monedă, care a ajuns la o creștere a masei monetare de 24%, cea mai mare în ultimii 25 de ani.
Mai mult, piața muncii a scăzut, iar salariile au crescut, ceea ce adus la o lipsă de 4,4 milioane de oameni și o creștere medie a salariilor de 17%.
Rata dobânzii a ajuns la 16%, fiind menținută artificial, în timp ce mai multe bănci din Rusia percep dobânzi la credite de 20-25%. Inevitabil, asta a dus la prăbușirea pieții imobiliare.
Acestea sunt dimensiunile prăbușirii economice din Rusia, în timp ce Vladimir Putin amenință cu războiul nuclear.