Războiul din Ucraina parodiat la Bacău. Prima reacţie a primarului din Berzunți – FOTO, VIDEO

Războiul din Ucraina a fost parodiat în judeţul Bacău de Anul Nou. În acest context, primarul din Berzunți a avut o primă reacţie. Edilul şi-a apărat cetăţenii menţionat că nu a fost o rea intenţie.

Parodia jucată de mascaţii din satul băcăuan a stârnit numeroase reacţii pe reţelele de social media, iar autoritățile s-au sesizat din oficiu.

Războiul din Ucraina a fost parodiat la Bacău. Primarul din Berzunți şi-a apărat cetăţenii

După ce mai mulţi locuitori din satul Berzunți, comună Berzunți, judeţul Bacău, au parodiat de sărbători războiul din Ucraina, primarul a sărit în apărarea lor. Ştefan Tifan susţine că evenimentele importante din lume sunt luate în derâdere de oamenii din sat, fiind de altfel un obicei. Mai mult decât atât, în anii trecuţi, localnicii au făcut parade cu tematici precum pandemia, gripă aviară, gripă porcină, etc. Primarul afirma că nu înţelege de ce acum lumea este revoltată.

”Fiecare ceată de acolo, dimineața, la ora 3:00 dimineața, unde vin 1.000 și ceva de oameni, fiecare ceată prezintă un program al ei. A fost o parodie. Ei nu au făcut cu nicio intenție. Deci vreau să vă spun așa că acei oameni au un comportament extraordinar de civilizat, sunt niște oameni gospodari. Niciodată Berzunțiul nu a fost pro-război, pro-ruși.

Când a fost pandemia, a venit cu o scenetă prezentând cazuri din pandemie. Când a fost pesta porcină a prezentat la fel, când a fost gripă aviară, la fel. Primarul nu stabilește programul cetelor. Eu îi aștept să ure (n.r. – să ureze), uneori spun de mine rău, așa că nu am știut nici ce s-a pregătit, nici ce voiau să facă și nici ce voiau să spună”, a declarat primarul din Berzunți.

Tradiţie de Anul Nou, transformată într-o parodie stradală

Este bine ştiut faptul că anual, în judeţul Bacău, se ţin o serie de tradiţii care stârnesc amuzamentul turiştilor sau chiar revolta. În Ajunul Anului Nou, localnicii unei comune au adus în strada războiul lui Vladimir Puţin. Aşadar, mascaţii au parodiat şi jucat în strada realităţile geo-politice din acest moment.

De asemenea, locuitorii din Berzunți au avut şi un „plugușor” adaptat pentru Vladimir Puţin, tractoare pe post de tancuri și butaforie care a inclus o „bombă atomică”.

Conform presei locale, tradiția spune că, în ajunul Anului Nou, cetele de mascați din satele comunei Berzunți – Moreni, Dragomir și Butucaru – se reunesc și ilustrează personaje din spațiul folcloric autohton, între care „capra, cerbii, dracii, urâții, frumoșii, bunghierii”.

Însă, realitatea operaţiunii militare din Ucraina i-a determinat pe localnici să adapteze la zi evenimentul. Unii săteni s-au costumat în soldați ruși. Mașinile incluse în defilare au fost decorate cu simbolul „Z” al campaniei militare a Moscovei, iar pe post de tancuri au fost aduse tractoare acoperite cu prelate. De asemnea, a fost văzută şi o „bombă atomică” instalată pe o mașină de teren.

Un moment de-a dreptul speciaș a fost „Plugușorul” rostit de un cetățean însărcinat, aparent, să-l „joace” pe președintele rus Vladimir Puţin. Versurile sunt după cum urmează:

„De prin munți și de prin văi / Să vină toți rușii mei / Cu câte-o bombă la ei / Cu o bombă, o Katiuşa, nu stați ca proștii la ușă / Dărâmați tot ce vedeți, violați tot ce prindeți! Cotropiți în goana mare. Să mutăm din nou hotare / Distrugeți, c-așa ne-ndeamnă / Rusia, patria-mamă…”

Reacții controversate după plugușor

Reacțiile din public au fost destul de modeste. Privitorii râd la auzul „îndemnului” la viol.

Însă, pe rețelele sociale, reacțiile au fost preponderent negative.

„Dacă tradiție înseamnă să defilezi cu însemne rusești și utilaje transformate în mașinării de război, înseamnă că s-a dus dracului țara asta. Păcat că se știrbește din frumusețea acestor sărbători”, opinează un internaut.

În schimb, autoritățile locale au lăudat inițiativa „mascaților” din Berzunți și anume războiul din Ucraina care a fost parodiat la Bacău, iar primarul Ștefan Tifan a declarat că „aceia care critică sunt aceia care nu fac nimic”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite