Guvernul vrea să impună un plafon maxim pentru adaosurile comerciale practicate pe întreg lanțul de producție, obținând astfel reducerea prețurilor la alimentele de bază. Proiectul de ordonanță de urgenţă va fi pus miercuri în transparenţă decizională și ar trebui să aibă aplicabilitate pentru o perioadă de cel puțin 3 luni. Nu puțini sunt cei care susțin că reducerea prețurilor e praf în ochii românilor și că riscăm să plătim chiar mai mult pe coșul de cumpărături.
Reducerea prețurilor e praf în ochii românilor?
Încă din momentul învestirii noului Guvern, Marcel Ciolacu a promis românilor că o vor duce mai bine și că nu vor mai resimți creșterea inflației. Pentru a face asta s-ar fi impus luarea unor măsuri economice care să revitalizeze producția și să crească puterea de cumpărare.
Guvernul Ciolacu a venit, în schimb, cu această propunere de reducere a unor preșuri la mai multe alimente de bază. Inițial, discutând cu marii retaileri, premierul a crezut că va reuși să impună această măsură „cu frumosul“, ca în Franța, unde a fost acceptată tacit de comercianți, reducerea adaosului comercial urmând a fi suportat de aceștia.
Dar cum România nu e Franța, la noi trebuie să se întâmple altfel. Adică trebuie să dea Guvernul o ordonanță de urgență, prin care să se impună acest lucru. Cam cum s-a întâmplat în Ungaria și Croația. Ungurii au luat mai de mult această decizie și au observat că dezastrul este și mai mare decât era înainte de impunerea deciziei.
Orice student de anul I la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor știe că acest lucru nu prea este posibil. Adică să intervii pe o piață liberă dictând niște preșuri, nu se face.
Cine are de câștigat de pe urma măsurii
Anul viitor, în România, vor fi alegeri, iar mulți politicieni se gândesc deja la asta. Iar măsura de acum nu poate fi decât o bună ocazie de a strânge niște procente frumoase. Cum premierul este de la PSD, este clar că, în primă fază, social democrații vor capitaliza niște voturi în plus din partea celor care vor considera că vor da cu câțiva lei mai puțin la cumpărăturile obișnuite. Este vorba despre persoanele cu veniturile mici și, poate, cei cu venituri medii. Adică fix categoriile țintite de obicei de către social democrați. Aceste persoane nu își permit, de obicei, să-și cumpere produse mai scumpe, iar reducerea preșurilor celor mai ieftine și, de obicei, de calitate îndoielnică, va fi mană cerească.
Reducerea prețurilor la alimentele considerate de bază va veni, cu siguranță, la pachet cu creșterea prețurilor la celelalte produse, pentru că, nu-i așa, comercianții nu au cum să meargă pe pierdere.
Din dorința de a crește în sondaje și de a-i mulțumi pe cei mulți și săraci, PSD nu ține cont de cea de-a patra lege a imbecilității umane a economistului italian Carlo M. Cipolla, are spunea că deștepții subestimează mereu potențialul distructiv al proștilor. Asta, coroborată cu „Psihologia Mulțimilor” a lui Gustave Le Bon, ne face să înțelegem că în momentul în care guvernează masele și nu elitele, forța distructivă va fi mult mai mare decât s-ar crede.
Reducerea prețurilor e praf în ochii românilor dacă nu este susținută de alte decizii politice pentru că în momentul în care suntem conduși de oameni de rând, care iau decizii pentru pulime, riști să distrugi mai mult decât ai crezut că vei construi.