luni, 24 iunie, 2024

Republica Moldova ia gaz de la ruși! Păi, ce-ai făcut Maia Sandu?

Republica Moldova ia gaz de la ruși! Oficialii moldoveni au anunțat zilele trecute că au reluat în luna martie achizițiile de gaze de la grupul rus Gazprom, după o pauză de aproximativ trei luni. Cu alte cuvinte, frații noștri, care s-au plâns în ultimele luni cât de rău e Putin și cât de răi sunt rușii care vor să le ia țara, le dau acum bani rușilor.

Directorul Moldovagaz e clar că nu a acționat de capul, totul făcându-se cu informarea Maiei Sandu. Dar ce face președinta lăudată de Joe Biden? Tace mai ceva ca Iohannis, președintele dumneavoastră, când are de luat o decizie importantă.

Înțelegeri pe linia Moldova – Gazprom – Transnistria

În octombrie 2022, Gazprom a călcat în picioare prevederile contractului pe care îl avea cu Republica Moldova și a limitat livrările cu 30%. Mai mult, a plafonat volumul pentru Moldova la numai 5,7 milioane metri cubi de gaz pe zi.

Anul trecut, în decembrie, România a decis să transporte gaze în Republica Moldova prin conducta Iaşi – Ungheni – Chișinău. Ministrul moldovean al Infrastructurii, Andrei Spânu, ce a făcut în acel moment? A anunțat că Moldova cedează Transnistriei, în luna decembrie, toate cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi pe care le primește Moldova. De precizat că Tiraspolul nu dă niciun ban celor de la Gazprom pentru gazul consumat. Și asta se întâmplă nu de ieri, de azi, ci de peste 30 de ani. Datoria este tolerată necondiționat de ruși și depășește 8 miliarde de dolari.

Gafa a fost trecută cu vederea de presa de la noi atunci și lucrurile au mers așa până la jumătatea lunii decembrie, când moldovenii au anunțat cu mare tam tam că s-a încheiat un acord pe termen scurt pentru furnizarea de energie care va ajuta la independența energetică față de Rusia. Vicepremierul moldovean Andrei Spînu a spus atunci că Moldovagaz va cumpăra 100 de milioane de metri cubi de la compania locală Energocom.

Republica Moldova ia gaz de la ruși!

Marea independență față de Rusia a durat fix până acum, când Vadim Ceban, directorul companiei publice de distribuție a gazelor naturale Moldovagaz, a anunțat că vecinii de peste Prut o cotesc din nou înspre Rusia și cumpără gaz de la Gazprom.

Vadim Ceban a pus decizia pe seama faptului că aceste gaze vor fi utilizate pentru producția de electricitate și că preţul rușilor de la Gazprom este „aproape identic” cu cel de la Energocom.

Undeva e o fractură logică în ce spun moldovenii! Adică, dacă prețul pe care îl plătești tu rușilor este la fel cu cel oferit de Energocom, de ce să-i alegi pe ruși?

Nu sunt aceiași ruși care de câteva luni vor să-ți ia țara, care vor să o dea jos pe Maia Sandu, care nu te lasă în UE, care organizează proteste în Chișinău, care destabilizează economia, care fac toate relele pământului? Normal că sunt aceiași ruși! Și atunci tu, stat moldovean, tu, Maia Sandu, ce faci, le dai bani celor care vor să-ți facă nasoale?!

Și, apropo, ce face președinta lăudată de președintele Joe Biden în această situație, în care Republica Moldova ia gaz de la ruși? Nimic, pe modelul Klaus Iohannis…

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite