joi, 23 mai, 2024

România ar putea declara stare de epidemie de gripă. Iată ce se va întâmpla în acel moment

Astăzi, 5 ianuarie 2023, România ar putea declara stare de epidemie de gripă, după ce s-a înregistrat o creştere alarmantă a numărului de cazuri.

Ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, a transmis că decizia va fi luată doar dacă bilanţul zilei va indica o nouă ascensiune.

Stare de epidemie de gripă, în România?

Ministerul Sănătăţii este în alertă după ce numărul cazurilor de gripă au crescut alarmant, comparativ cu aceeaşi perioadă din anii trecuţi, în România. În cazul în care pe teritoriul ţării noastre se va declara stare de epidemie de gripă, cetăţenii nu trebuie să se îngrijoreze.

Ministrul Alexandru Rafila a precizat ieri, 4 ianuarie 2023, faptul că nu vor impune restricţii şi obligativităţi, ci se vor implementa o serie de măsuri la nivelul unităţilor medicale. Astfel, personalul medical şi pacienţii internaţi în spitale vor fi mai protejaţi, iar accesul aparţinătorilor va suferi modificări.

„Joi (n.r. 5 ianuarie 2023) se face bilanţul, este foarte probabil ca să avem a treia săptămână de creştere consecutivă şi atunci sigur se va declara această situaţie ca stare de epidemie de gripă. Nu trebuie să înţeleagă cineva că se vor introduce restricţii şi obligativităţi. Este vorba despre măsurile care se iau la nivelul unităţilor sanitare pentru limitarea vizitelor, în spital în perioada cât va evolua această stare de epidemie, pe de o parte. Pe de altă parte, se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecţie a personalului medical şi al pacienţilor în unităţile medicale, inclusiv utilizarea măştii în unitatea medicală, screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu. O să intre şi un set de recomandări generale pentru populaţie – orice persoană răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar, pentru că cel mai important lucru este să fii izolat şi să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie”, a arătat Alexandru Rafila.

Câte cazuri de gripă s-au înregistrat la nivel naţional

Important de precizat este ca, potrivit datelor publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 19-25 decembrie (S51/2022) s-au înregistrat, la nivel naţional, nu mai puţin de 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021.

Astfel, în S51, au fost raportate la nivel naţional 2.685 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.644 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă intervalului 19-25 decembrie 2022 şi cu 79 de cazuri înregistrate în S51/2021.

Până în momentul de faţă, din fericire, nu a fost raportat absolut niciun deces confirmat cu virus gripal.

De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul. Pe de altă parte, până la 25 decembrie, au fost vaccinate împotriva virusului gripal 1.417.836 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Ce recomandări a făcut dr. Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că persoanele care au forma uşoară de gripă trebuie să se adresele medicilor de familie şi să nu meargă la unităţile de primiri urgenţe din cadrul spiţatelor. De asemenea, antibioticele nu trebuie să fie luate în infecţiile virale.

”Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecţiile virale, iar pacienţii să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe în cazurile medii şi grave. Cei cu forme uşoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgenţe”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, oficialul susţine că în ultima lună s-a raportat o creştere a consumului de medicamente din farmacii, în principiu antitermice şi antiinflamatoare.

Așadar, dacă România va declara stare de epidemie de gripă, românii nu trebuie să se îngrijoreze, ci să fie mai atenți la starea lor de sănătate.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite