joi, 23 mai, 2024

Românii vor primi vouchere de 5.000 de euro! Ce categorii beneficiază de bani și în ce condiții

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că românii vor primi vouchere de 5.000 de euro de la stat. Banii vor fi acordați sub formă de vouchere, ca ajutor pentru persoanele care nu au încă un loc de muncă. De acești bani vor beneficia și persoanelor cu dizabilități. Scopul acordării acestor bani este tocmai găsirea unui loc de muncă.

Românii vor primi vouchere de 5.000 de euro: Sprijin în găsirea unui loc de muncă

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că acest proiect este unul foarte important și că a fost depus tocmai din anul 2018.

Voucherele de 5000 de euro se vor acorda pentru persoanele cu dezabilități, aflate în șomaj sau în inactivitate, iar scopul este de a-i ajuta s- își găsească un loc de muncă.

Prin această decizie se dorește asigurarea accesului persoanelor cu dezabilități, în condiții egale cu ceilalți, la mediul fizic, informațional și comunicațional, în vederea creșterii șanselor la piața liberă a muncii.

„Țin foarte mult la un proiect pe care l-am depus în 2018 și anume tehnologia asistivă pentru persoanele cu dizabilități care sunt în căutarea unui loc de muncă. Nu este o sumă neglijabilă, este un voucher în valoare de 5.000 de euro. O persoană cu dizabilități, dacă vrea să se angajeze, primește acest sprijin de la stat pentru o tehnologie asistivă superioară”, a precizat ministrul Marius Budăi.

Ministrul a adăugat că intenționează să modifice manualul beneficiarului, toate aceste măsuri urmând a fi discutate cu reprezentanții Comisia Europeană.

Cine va primi vouchere de 5.000 de euro și ce condiții trebuie să îndeplinească

Persoanele cu dizabilități pot solicita vouchere de până la 23.000 de lei pentru achiziționarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, potrivit Ordinului Ministerului Muncii nr. 1.263/2019.

De aceste vouchere vor beneficia persoanelor care au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap, nu au un loc de muncă și sunt în căutarea unuia, au vârstă de muncă, în principiu se face referire la persoanele cu vârsta între 18 și 65 ani.

Pentru a putea beneficia de acest voucher, persoanele cu dizabilități trebuie să depună următoarele acte:

  • – cererea pentru acordarea voucherului, însoțită de copia documentului de identitate în termen de valabilitate;
  • – copia certificatului de încadrare în grad de handicap și a anexei acestuia sau, după caz, a deciziei de încadrare în grad de handicap, în termen de valabilitate;
  • – recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces (semnată și parafată);
  • – acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă asigurate de agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă, însoțit de planul individual (în copie);
  • – oferta de muncă acceptată sau informare în vederea angajării sau contract individual de muncă încheiat după participarea persoanei cu dizabilități la măsuri pentru stimularea ocupării forței de muncă (în copie);
  • – angajamentul că nu înstrăinează produsul asistiv.

În ceea ce privește lista de dispozitive asistive ce pot fi achiziționate după ce românii vor primi vouchere de 5.000 de euro, aceasta cuprinde, printre altele stimulatoare musculare neutilizate ca orteze, echipament special pentru integritatea țesutului, orteze craniene, proteză de braț cu articulații mobile și cu cupă cu manșon, proteze oculare, aurale sau nazale, produse asistive pentru încărcarea scaunului cu rotile (neocupat) pe sau în vehicule, scaune cu roți antrenate manual și electric, bastoane tactile sau bastoane albe, ochelari de mărire, lentile și sisteme de lentile pentru mărirea imaginii, tastaturi, mouse sau manipulatoare robotizate.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite