luni, 24 iunie, 2024

S-a gândit să planteze roșii în acel loc! „Mi se pare bizar să mănânc roșii de acolo!“

Walter Pois, gestionarul cimitirul evanghelic Matzleinsdorf, spune că vara, cimitirul este o mică oază de liniște în mijlocul orașului aglomerat. Locul unde oamenii sunt înmormântați a fost transformat într-un parc în care înfloresc castani, trandafiri și levănțică, liliecii se plimbă dintr-un cuib în altul, albinele și bondarii își fac stupi, și ocazional își fac apariția șoimi, rațe, sau chiar vulpi. În primă fază, Walter s-a gândit să planteze roșii în acel loc. Mai nou, pe morminte nu mai crește doar iarbă sau flori, ci și fructe și legume precum roșii cherry, coacăze, gulii, mure sau pătrunjel.

S-a gândit să planteze roșii în acel loc!

Dintre cele aproape 9.000 de locuri de veci din cimitirul Matzleinsdorf, aproximativ 1.500 sunt disponibile pentru a fi cultivate, și sunt marcate cu o bară de metal roșie înfiptă în pământ.

Pois are 50 de ani, este de origine din Austria Inferioară și este grădinar calificat. Când a preluat Cimitirul Matzleinsdorf în 2006, a început să se gândească la cum ar putea fi adaptat pentru viitor. Aici sunt îngrijite 8.600 de morminte, dintre care 1.500 sunt goale. Este bine cunoscut că nimic nu este la fel de sigur ca moartea. Dar tipul de proiectare al mormântului și pietrele funerare se schimbă odată cu vremea. Din ce în ce mai mulți oameni optează mai nou pentru o variantă mai naturală, evitând plăcile groase de granit. Unul dintre motive este că astfel se păstrează legătura cu natura, iar altul ar putea fi faptul că nu există costuri pentru întreținerea mormântului.

Grădinarului i-a venit ideea să ofere spațiu nefolosit din cimitirul său pentru plantare, în schimbul unei taxe egale cu chiria unui mormânt.

„În ultimii ani a crescut numărul mormintelor abandonate. Nu erau curățate de mult. Atunci ne-a venit ideea să găsim pământului o întrebuințare. Un mormânt-grădină costă 75 de euro pe an”, a spus Walter Pois, grădinarul cimitirului.

Unii vienezi sunt reticenți să consume legume crescute pe locul în care a fost înhumat un om.

„Nu cred că aș mânca ce crește pe un mormânt abandonat, fiindcă mi se pare bizar”, spune un localnic.

Altora li se pare o idee excelență.

„Avem nevoie de hrană, de aceea eu aș crește legume oriunde aș putea. Le-aș planta și pe mormântul unchiului meu. Sunt sigură că nu s-ar supăra”, este de părere altcineva.

Cum a luat formă proiectul de cultivare a fructelor și legumelor

Walter Pois a început proiectul în urmă cu 6 ani și spune că urmele pe care pășește sunt încă destul de mici. În primul rând, fiecărui angajat al cimitirului i s-a oferit posibilitatea de a cultiva fructe și legume pe câte 2 morminte dintre cele care fuseseră abandonate. Oferta a fost acceptată, și ulterior copiată și de alții. Treptat, unele rude ale decedaților au început să planteze de la afine până la ridichi și morcovi sau lăstari pe mormintele decedaților.

Acestea pot fi consumate fără griji căci rădăcinile lor nu ajung până la sicrie, care sunt la un metru sub pământ. În plus, cimitirele își stabilesc propriile regulamente. Acestea interzic plantarea plantelor cu rădăcini puternice, deoarece pot deteriora mormântul. Walter Pois știe că proiectul său este totuși unul delicat.

Vederea capățânelor de salată verde și a fructelor de căpșuni a provocat un oarecare disconfort la început, spune Pois.

Între timp însă, acest lucru a rămas stabilit, după numeroase discuții purtate cu oamenii.

După aceea a făcut un pas înainte, iar acum închiriază zone de morminte nefolosite oricui dorește.

Conform credinței creștine, la moarte sufletul se înalță la cer. Dacă iei credința trecerii de la viață la moarte și înapoi la viață, spune Pois, atunci ideea de a planta legume și fructe nu este de fapt atât de exagerată. El are deja în minte și alte idei, precum morminte de citire, de exemplu, unde se pot face schimb de cărți. Totul a început când Walter Pois s-a gândit să planteze roșii în acel loc.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite