joi, 12 iunie, 2025

Legumicultorii se plâng că roșiile costă 1-2 lei kilogramul! Cu cât ajung să le cumpere românii

Legumicultorii se plâng că roșiile costă 1-2 lei kilogramul! Legumicultorii din Matca dau cu roșii în programul Tomata. Cum roşiile s-au copt mai târziu anul acesta, legumicultorii se grăbesc să-și vândă marfa cât mai rapid, astfel încât să prindă ajutorul de la stat oferit prin programul Tomata. Producătorii cer un preț minuscul de teamă ca munca lor să nu sfârșească aruncată pe câmp. Se pare că în curând, vom putea cumpăra doar roșii de import.

Legumicultorii se plâng că roșiile costă 1-2 lei kilogramul și vor sfârși aruncate pe câmp

Roșiile de la Matca, un loc recunoscut pentru bogăția fondului funciar agricol, se dau în târg pentru un preț de nimic. Concurenţa e acerbă, iar ca să-și poată vinde marfa, legumicultorii au coborât enorm prețurile.

Maximul la care poate fi găsit un kilogram de roșii este 1 leu, spre deosebire de cutia de carton în care acestea sunt ambalate, care costă 5-6 lei bucata. Agricultorii culpabilizează Programul Tomata şi termenele care par puse intenționat ca să îngreuneze obținerea banilor de care ar trebui să beneficieze.

În primă instanță, Guvernul le-a dat legumicultorilor termenul-limită de 30 iunie pentru ca aceștia să își poată vinde recolta și să obțină cei 3.000 de euro ajutor de la stat. Însă, acest termen a fost ulterior prelungit până pe 15 iulie. Agricultorilor li s-a impus și o condiție cantitativă astfel că ajutorul va putea fi încasat doar dacă reușesc să vândă 3.000 de kilograme de roșii la fiecare 1.000 de metri pătraţi de teren. În 2023 s-au înscris cu 20 la sută mai mulți fermieri față de anul precedent, ajungând la peste 22.000.

Cei care cumpără angro de la legumicultori plătesc doar 1-2 lei pentru un kilogram, ca și consecință a supraproducției, spun cei nemulțumiți de programul guvernamental Tomata.

Un nou sistem de subvenționare a producției de legume

Ministerul Agriculturii intenționează să coreleze subvenția acordată producătorilor, de cantitățile care intră în centrele de colectare odată cu crearea, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Acesta plănuiește să facă investiții din bani europeni prin Casa Unirea, în 15 depozite de legume.

Aceasta în contextul în care are în plan investiții din bani europeni, prin Casa Unirea, în 15 depozite de legume ce vor fi date în folosul producătorilor din cele mai mari bazine legumicole ale țării.

„Suntem în discuții cu Unitățile Administrativ Teritoriale și Casa Unirea pentru ca din 2023 să dezvoltăm 15 centre de colectare. Vor fi realizate de Casa Unirea și date în folosință cooperativelor și membrilor în raza administrativ teritorială în care aceste centre vor fi amplasate. Vom face însă o schemă integrată în care vom cuprinde și tinerii fermieri sub 40 de ani cu sere și solarii pentru a beneficia de instalații de irigat și posibilitatea de a încălzi serele, pentru a produce legume și iarna. Integrarea acestor soluții cu centrele de colectare ne va duce în fața supermarketurilor cu roșii, castraveți, ardei pentru că acestea ne spun mereu că nu au cantitatea necesară tot timpul anului”, a explicat Florin Barbu.

În momentul de față, cultivatorii de tomate sunt îngrijorați că programul „Tomata” creează supraproducție în sezon.

„Tomata a fost un program util și binevenit, dar a ajuns la o limită și trebuie îmbunătățit prin diversificarea speciilor. Altfel, stimulăm supraproducția. Prețul de 1-2 lei pe piețe angro este ridicol”, a declarat Ionuț Radu, vicepreședinte Asociația Forța Fermierilor, Olt.

Ultima zi de depunere a documentelor justificative pentru programul Tomata este data de 18 iulie 2023. Cu toate că roșiile costă 1-2 lei kilogramul la producători, în supermarketuri roşiile româneşti costă de câteva ori mai mult.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite