vineri, 14 iunie, 2024

Se dau ajutoare de la Guvern! Cine va beneficia de până la 10.000 de lei

Se dau ajutoare de la Guvern! Joi, 22 iunie 2023, Executivul se va întruni în ședință pentru a aproba printr-o hotărâre acordarea de ajutoare de urgență pentru persoanele afectate de fenomenele meteorologice deosebite din acest an. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul îi va ajuta pe oamenii afectați de inundațiile din ultimele zile, iar aceștia vor primi mâncare caldă şi apă. Pentru refacerea drumurilor şi remedierea pagubelor, vor fi alocaţi bani din Fondul de rezervă al Guvernului.

Ajutoarele financiare de urgență se vor acorda în limita sumei de 7.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Se vor da câte 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv.

Se dau ajutoare de la Guvern pentru persoanele afectate de fenomenele meteorologice deosebite

Reprezentanții Guvernului au anunțat că în ședința de Guvern, programată joi, 22 iunie 2023, vor fi acordateajutoare familiilor ale căror locuințe au fost afectate de inundații.

„Având în vedere experiența anilor trecuți, precum şi probabilitatea de producere în continuare în cursul anului 2023 de inundații și fenomene meteorologice deosebite şi necesitatea de a interveni operativ pentru sprijinirea persoanelor afectate, prin proiectul alăturat de hotărâre a Guvernului, se propune instituirea acordării de ajutoare de urgență pe parcursul anului 2023, pentru sprijinirea populației afectate de inundații, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase. Ajutoarele de urgență se vor acorda în limita sumei de 7.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Afectate în această lună de de precipitații abundente şi alte fenomene meteorologice deosebite au fost gospodăriile din judeţele Alba, Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Hunedoara, Mehedinți, Sălaj, Sibiu şi Teleorman. Pentru acestea a fost necesar sprijinul şi intervenția pompierilor pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea.

Ce ajutoare primesc familiile afectate de inundații

Ajutoarele financiare de urgență se vor acorda în limita sumei de 7.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale astfel:

  • câte 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;
  • câte 7.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;
  • câte 4.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%
  • câte 2.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%;
  • câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

În şedinţă se va mai discuta şi un proiect de lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale.

De asemenea, se va dezbate în primă lectură şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii.

În plus, în ședința în care se dau ajutoare de la Guvern, va fi analizat un proiect de hotărâre privind trecerea bunurilor aferente Centralei Electrice de Termoficare CET Palas din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Energiei în domeniul public al municipiului Constanţa.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite