sâmbătă, 2 decembrie, 2023

Se poate produce un cutremur în România la fel ca în Turcia? Ce spune Gheorghe Mărmureanu

Gheorghe Mărmureanu vorbește despre posibilitatea ca în România să se producă un cutremur la fel de mare ca în Turcia. Specialistul explică dacă în zona seismică Vrancea este capabilă să genereze o undă de șoc asemănătoare.

Vă aducem aminte faptul că un cutremur în Turcia s-a produs în această dimineață. Sunt peste 300 de morți și peste 2.000 de victime a cutremurului care a avut o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter.

Se poate produce un cutremur în România ca în Turcia?

Gheorghe Mărmureanu a dat asigurări că un cutremur în România cu o magnitudine asemănătoare ca în Turcia este departe de a se produce. Directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului a explicat și modul în care cutremurul s-a produs în Turcia. Acesta a arătat că niciun cutremur produs în Turcia nu poate afecta zona seisimică Vrancea pentru că falia puternică nu are legătură cu Marea Neagră și implicit cu România:

Toate cutremurele mari din Turcia niciodată nu afectează Vrancea. Vă spun nu sută la sută, mie la sută, pentru că m-am ocupat de asta. Niciodată cutremurele mari din Turcia nu au activat nimic în Vrancea. Există o falie puternică ce pleacă din zona Armeniei și merge paralel cu partea de nord a Turciei, dar nu se ajunge în Marea Neagră. Istanbulul este afectat, și aici este problema cu această falie.” a explicat Mărmureanu, pentru libertatea.ro.

Interesant este faptul că nici cutremurele care se produc în Grecia nu pot afecta țara noastră. Un cutremur de o magnitudine asemănătoare cu cel din Turcia nu se poate produce mai devreme de 2040 în România. Acesta a dat cifre potrivit cărora, un cutremur ca în 1977 va fi posibil doar după anul 2040.

Să știți că nici cutremurele grecești nu afectează România, chiar dacă și ele sunt activate de partea turcească. Eu m-am ocupat mulți ani de această zonă, așa că le transmit românilor să stea liniștiți. Vor mai trece mulți ani până la un cutremur cu magnitudinea celui din 1977, estimările arată că nu va fi un astfel de cutremur înainte de 2040”, a mai afirmat expertul Gheorghe Mărmureanu care are o experiență de peste 50 de ani pe această zonă.

Cutremur cu sute de morți în Turcia. Sunt mii de răniți

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter a avut loc în această dimineață în Turcia. Cutremurul din Turcia  a fost urmat de zeci de replici, 18 fiind cu o magnitudine de minim 4 grade, iar două dintre ele cu o magnitudine de minim 6,7 grade pe scara Richter. Autoritățile centrale au declarat inițial că sunt 300 de persoane decedate și aproximativ 2000 de persoane rănite.

Datele sunt în continuă actualizare, iar în acest moment se vorbește despre minim 600 de persoane decedate. Autoritățile centrale i-a îndemnat pe turci să vină să doneze sânge pentru că este nevoie de cantități mari. Cea mai afectată regiune este, potrivit datelor actuale, Gaziantep. Sunt și părți din Siria care sunt foarte afectate, iar autoritățile siriene fac eforturi uriașe pentru a gestiona numărul mare de răniți în țara puternic afectată de conflictele interne. Așadar, momentan, în România nu se poate produce un asemenea cutremur, dar datele pot varia.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite