vineri, 12 aprilie, 2024

Imagini devastatoare ale cutremurului din Turcia – FOTO, VIDEO

Pe rețelele de socializare au apărut noi imagini cu cutremurul din Turcia, cu clădiri care pur și simplu s-au dărâmat. Imaginile arată o țară răvășită de acest cutremur care a avut magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter.

Vă aducem aminte faptul că în această dimineață un cutremur s-a produs în Turcia. Cutremurul s-a soldat cu decestul a peste 600 de persoane și rănirea altor câtorva mii. Datele sunt în continuă modificare pentru că sunt numeroase alte persoane date dispărute sau aflate incă sub dărămituri.

Imagini ale cutremurului din Turcia

Cutremurul din Turcia s-a produs în jurul unei regiuni de instabilitate numită falia din Anatolia de Est, care se întinde de la sud-vest la nord-vest de granița de sud-est a Turciei. Seismologii au recunoscut de mult că această falie este foarte periculoasă, deși nu a existat nicio activitate semnificativă de mai bine de 100 de ani, dar a fost responsabilă pentru cutremure foarte dăunătoare în trecut, conform bbc.com.

În special, la 13 august 1882, când a provocat un cutremur cu magnitudinea de 7,4, mult mai mică decât magnitudinea de 7,8 înregistrată astăzi.

Chiar și așa, acel cutremur din secolul al XIX-lea a dus la pagube imense orașelor din zonă, cu 7.000 de morți înregistrate în orașul Allepo. Replicile dăunătoare au continuat aproape un an.

Epicentrul cutremurului care a lovit Turcia și Siria în această dimineață a fost lângă orașul Gaziantep, în sud-estul Turciei.

Dar oamenii din întreaga țară, precum și Siria, Liban, Cipru și Israel, au simțit că pământul se mișcă de la cutremurul cu magnitudinea de 7,8.

Școlile din cele 10 orașe și provincii din Turcia afectate de cutremur vor fi închise timp de o săptămână, a declarat vicepreședintele țării, Fuat Oktay.

Orașele și provinciile sunt Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır, Kilis.  Oktay a mai spus că zborurile către și dinspre aeroportul din provincia Hatay au fost suspendate, în timp ce aeroporturile din Maraș și Antep sunt, de asemenea, închise zborurilor civile.

Gaziantep are cel mai mare număr de morți dintre orașele turce de până acum

Principalul oraș turc Gaziantep are cel mai mare număr de morți de până acum, cu 80 de victime. Gaziantep este situat la aproximativ 90 km de granița cu Siria și cunoscut istoric ca Antep. Mai multe alte cutremure au lovit orașul luni, după cutremurul inițial puternic de 7,8 grade, inclusiv unul cu magnitudinea 6,4 și altul cu magnitudinea 6,5.

Șaptezeci de decese au fost raportate în Kahramanmaras, al doilea cel mai mare număr de decese. Vicepreședintele Turciei Fuat Oktay a declarat mai devreme în cursul zilei că 284 de persoane au fost ucise și 2.323 au fost rănite până acum în 10 provincii. Ismail Al Abdullah de la White Helmets, organizația de apărare civilă cel mai bine cunoscută pentru că lucrează în zonele controlate de rebeli din Siria, a vorbit cu BBC de la Sarmada în Siria, lângă granița cu Turcia.

El spune:

„Multe clădiri din diferite orașe și sate din nord-vestul Siriei s-au prăbușit, distruse de acest cutremur. Echipele noastre au răspuns la toate locurile și clădirile – și încă acum, multe familii sunt sub dărâmături. Încercăm să le salvăm, dar este o sarcină foarte grea pentru noi.

În altă ordine de idei, specialiștii român susțin că până în 2040 în România nu s-ar produce un asemenea cutremur. Așadar, sunt imagini devastatoare ale cutremurului din Turcia, iar autoritățile fac apel la ajutorul comunitar.

oameni care cauta printre daramituri dupa un cutremur in turcia
Un cutremur in Turcia a făcut sute de morți și mii de răniți

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite