luni, 4 decembrie, 2023

Se taie tichetele de masă! De când se va aplica măsura

Surse guvernamentale susțin că se taie tichetele de masă, de la 1 ianuarie 2024. În schimb, angajații ar putea primi în loc de tichete de masă bani sau carduri pentru alimente. Măsura face parte din pachetul de decizii fiscale pe care coaliția urmează să o definitiveze săptămâna viitoare.

Angajații ar primi valoarea tichetelor în bani de la 1 ianuarie, dacă PSD și PNL se pun de acord.

Acum, tichetele de masa pot fi folosite exclusiv pentru achitarea meselor sau pentru achiziționarea alimentelor și, din anul 2022, se emit exclusiv pe suport electronic.

Se taie tichetele de masă! De când se va aplica măsura

În prezent, un angajat primește aproximativ 20 de tichete pe lună. Valoarea unui tichet este de 35 de lei după ce în această vară valoarea a crescut. O nouă creștere ar trebui să aibă loc de la 1 ianuarie 2024, când un tichet va ajunge la 40 de lei.

Pentru aceste tichete de masă se plătește doar impozitul pe venit, nu și CAS sau CASS. Potrivit unor surse, nu se va schimba regula și nu se va trece la plata contribuțiilor sociale obligatorii dacă angajații vor primi bani.

În condițiile în care se vorbește despre tăierea tichetelor de masă, reprezentanții industriei HORA cer Guvernului să le păstreze, dar să se introducă măsura restricţionării folosirii şi luarea în calcul a importanţei folosirii banilor pentru încurajarea angajaţilor să mănânce la prânz, deoarece această politică socială are impact deosebit asupra sănătăţii şi performanţei acestora în munca, cu efecte asupra productivităţii angajatorilor.

Cei din sectorul HoReCa cer ca tichetele de masă trebuie să rămână emise pe carduri și să n use dea în schimb bani, pentru a se asigura utilizarea pentru a mânca la prânz pentru angajaţi.

„Tichetele de masă reprezintă un instrument excelent care şi-a dovedit utilitatea şi eficienţa, fie că vorbim de vouchere de vacanţă sau tichete de masă, ori cadou. Acestea au generat anual peste 3 miliarde de lei încasări la bugetul de stat şi funcţionează cu succes de peste 20 de ani în România”, a declarat Ion Biriş, preşedinte HORA.

Câți bani ar trebui să se dea în schimbul tichetelor

Potrivit guvernanților, bugetarii ar urma să primească în schimbul tichetelor de masă bani.

„Tichetele de masă sunt acordate exclusiv pe carduri din 2020. Cardurile emise în programele sociale ale Guvernului, prin care mese calde erau asigurate pentru categoriile vulnerabile au reprezentat o modalitate de educare a populaţiei să facă plăţi cu cardul. Sistemul funcţionează în lume în peste 45 de ţări şi în România din anul 1999. Reprezintă un instrument digital ajută enorm la trasabilitate sumelor cheltuite. Susţinem industria emitenţilor de tichete în dialogul cu autorităţile pe acest subiect şi solicităm Guvernului să păstreze sistemul de tichete de masă pe carduri restricţionate”, au precizat reprezentanții Guvernului.

Trecerea de la tichete la bani este justificată prin faptul că peste 3 sferturi dintre cei care primesc acest beneficiu scot banii de pe card și nu îi utilizează pentru achiziţia de hrană. Rămâne de văzut dacă guvernanții vor ține cont de opiniile celor de la HORA și HoReCa sau va tăia tichetele de masă și le va înlocui cu bani.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.