duminică, 3 martie, 2024

Studenții români din Turcia se plâng că nu au fost ajutați de statul român privind repatrierea

Sunt studenți români care studiază în Turcia și care au fost prinși în cutremurul care a îndoliat întreaga țară. Unii dintre studenți au spus că nu au simțit ajutorul statului român atunci când au cerut repatrierea.

Un cutremur s-a produs în Turcia în dimineața zilei de luni. Seismul cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter a produs peste 4.000 de morți și câteva zeci de mii de răniți.

Studenții români din Turcia nu au fost ajutați de statul român

Ioana Alexandra Alexe, o studentă română din Turcia a mărturisit faptul că nu a simțit vreun ajutor de la statul român prin consulatul din țara afectată de cutremur. În schimb, studentă a mărturisit că facultatea și rectorul Sorin Câmpeanu au fost de un real ajutor oferindu-i bilete de avion dar și cazare în Ankara:

”Cei de la ambasadă și cei de la consulat nu pot să spun că ne-au fost de mare ajutor. Rectorul Sorin Câmpeanu ne-a ajutat. Ni s-au găsit deja bilete de avion. O să plecăm în Ankara. În Ankara ni s-a găsit deja cazare de către facultatea noastră. O să rămânem peste noapte, iar pe data de 8 noi sperăm să ajungem în România”, a spus Ioana Alexandra Alexe.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a explicat, printr-un comunicat, că sunt două grupuri de studenți de către 19 persoane care sunt plecat în Turcia prin programul internațional Erasmus. Aceștia au solicitat asistență consulară pentru repatriere

Mărturii incredibile despre cutremurul din Turcia

Studentă le-a mărturisit jurnaliștilor de la antena3.ro faptul că au trecut prin momente devastatoare în timpul cutremurului. Tânăra a descris momentele de panică spunând că nu există o comparație. Aceasta a mai vorbit și despre faptul că în casa în care stătea se dărâma absolut totul, locuința semănând cu un roller-coaster.

”A fost groaznic. Nu e ceva cu care pot să compar. Efectiv toată casa era un roller-coaster, tablourile cădeau, farfuriile, vedeai cum se dărâmă totul și puteai să spui doar Tatăl nostru. După ce s-a terminat, ne-au scos pe toți în stradă. Am avut timp doar să ne facem bagajele”.

Pe teritoriul Turciei există o comunitate destul de mare de români. Totuși, până în prezent, autoritățile turce nu au transmis informații privind români care să se numere printre victimele cutremurului. Desigur, situația este una care evoluează de la minut la minut, iar numărul morților crește simțitor. Dacă ieri, la primele ore, se vorbea despre puțin peste 300 de oameni decedați, astăzi autoritățile au transmis că sunt peste 4.300 persoane moarte. La fel s-a întâmplat și cu numărul victimelor care a crescut, de la 2.000 ajungând la peste 15.000.

Președintele Turciei a făcut apel la calm spunând că a activat mecanismul european de ajutorare. Mecanism din care face parte și România care a trimis deja un echipaj de salvatori pentru a ajuta personalul turc. În concluzie, pare că statul român face ce știe el mai bine, nu ajută studenții sau românii aflați în dificultate în anumite colțuri ale lumii. Exact cum s-a întâmplat și cu comunitatea românilor din Ucraina.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite