Un nevăzător nu a fost luat în mașină pentru că avea câine ghid. S-a întâmplat în București, iar cei care l-au refuzat erau de la firme de ride sharing. Bărbatul a dat în judecată compania de transport și a câștigat procesul.
Un nevăzător nu a fost luat în mașină pentru că avea câine ghid!
Totul s-a petrecut în vara anului trecut când un bărbat nevăzător din Cluj a apelat la serviciul unei firme de ride sharing din Capitală. După ce a fost refuzat de primul șofer, bărbatul a chemat o altă mașină, însă și cel de-al doilea șofer a refuzat să îl ia.
Motivul pentru care cei doi șoferi nu au acceptat cursa a fost câinele ghid care îl însoţea peste tot pe bărbat. Primul șofer venit la comandă, când a văzut câinele a parcat mai în faţă şi a anulat comanda sub pretextul că a aşteptat prea mult. În cazul celui de-al doilea șofer, refuzul a fst transmis direct bărbatului. Șoferul i-a spus bărbatului nevăzător că patrupedul îi va strica maşina.
”Când am făcut comanda, eram pregătit. Am coborât din bloc, a venit primul Uber, m-a văzut cu câinele și a trecut în față. A oprit mai în față și când s-a dus la el frate-meu a spus că a anulat comanda că ne aștepta demult, «am anulat comanda că nu ați venit». La al doilea șofer am spus «mergeți voi cu bagajele și eu rămân în spate cu câinele. Au urcat bagajele, șoferul zice «ăsta e câine mare, îmi face mașina varză». E câine ghid, i-am zis eu. «Nu mă interesează, eu nu sunt sclavul dvs. Eu iau pe cine vreau» mi-a spus șoferul“, a povestit clujeanul.
Bărbatul nevăzător a adăugat că un bărbat în scaun rulant i-a spus că pățește și el la fel și că dacă e nevoie de martori vine la proces.
De-abia al treilea șofer l-a dus
În aceste condiții, bărbatul din Cluj a fost nevoit să cheme o a treia mașină. Întrebat de bărbatul nevăzător de ce a acceptat cursa, șoferul i-a spus că mama sa are probleme de vedere și s-ar putea confrunta cu situaţii similare atunci când are nevoie de transport.
„Am făcut a treia comandă, șoferul a acceptat pentru că și mama lui e în scaun rulant și a spus că și ea pățește la fel. Zice «eu știu ce înseamnă asta, că și mama a pățit», și ne-a dus la destinație”, a menționat bărbatul nevăzător din Cluj.
Deranjat de modul în care a fost tratat de șoferii firmei de ride sharing, bărbatul nevăzător din Cluj a acționat firma în instanţă, iar Tribunalul Bucureşti i-a dat câştigat de cauză.
Judecătorii au stabilit ca firma de ride sharing să-i dea clujeanului suma de 10.000 de lei drept daune morale și, în plus să plătească cheltuielile de judecată, în valoare de 6.000 de lei. Rămâne de văzut dacă firma de ride sharing va face recurs la decizia primei instanțe în procesul intentat de un nevăzător nu a fost luat în mașină pentru că avea câine ghid.