luni, 24 iunie, 2024

Un preot din Botoșani a găsit o metodă ingenioasă să-i determine pe copii să înveţe! „Oamenii valoroși trebuie recompensați!“

Un preot din Botoșani a găsit o metodă ingenioasă să-i determine pe copii să înveţe dar și să vină la biserică. Preotul Cătălin Florin Istrate, din satul Hilişeu-Crişan, jud. Botoșani, le acordă burse, de două ori pe an, banii provenind din donațiile enoriașilor.

Un preot din Botoșani a găsit o metodă ingenioasă să-i determine pe copii să înveţe

Cătălin Florin Istrate este preot la biserica din Hilişeu-Crişan, o localitate mică aflată aproape de granița de nord a României cu Ucraina, la 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Părintele a găsit o modalitate inedită și eficientă de a-i determina pe copiii din sat să învețe cu drag. Acesta îi recompensează de două ori pe an cei mai buni elevi din sat, oferindu-le bani, din fondurile acumulate de biserică la cutia milei, câteva sute de lei, fiecărui elev merituos.

„Voi trebuie să fiţi mândre că sunteţi copii buni la şcoală! Pentru că e foarte important, e viitorul vostru în joc!“, e mesajul transmis de preotul Cătălin Florin Istrate fetelor premiate.

„În România, puțin sunt recompensați oameni valoroși. Așa că am decis să ne implicăm pentru a oferi, chiar dacă modic, o recunoaștere pentru elevii silitori, elevii care învață și își dau silința la școală. Nu sunt mulţi bani, dar cei pe care îi avem îi chivernisim cât putem de bine, nu-i risipim“, explică preotul Cătălin Florin Istrate.

Mini burse acordate de preot

Ideea acordării acestor burse i-a venit preotului înainte de Crăciun, iar la finele anului trecut, Consiliul Eparhial a şi aprobat-o.

„La începutul Postului Nașterii Mântuitorului am hotărât să acordăm o mini-bursă elevilor de gimnaziu din parohia noastră! Tocmai pentru a-i determina să străduiască și mai mult”, spune preotul Cătălin Florin Istrate.

La școala din Hilişeu-Crişan nu mai sunt elevi de clasa a VI-a, acum au fost acordate trei burse, în valoare de câte 300 de lei fiecare. Adică, pentru cei mai buni, din clasele a V-a, a VII-a și a VIII-a. Bursa este oferită de două ori pe an: de Paști și de Crăciun.

Una dintre elevele premiate este Gabriela Ungureanu. Aceasta este în clasa a VII-a şi a luat premiu „pentru participarea la biserică şi pentru notele obţinute la învăţătură“.

„Cred că este un lucru bun ce face părintele. Așa reuștește să încurajeze tineretul să învețe. În plus, îi încurajează pe copii să vină în casa lui Dumnezeu, să se roage“, susține Nicolae Ungureanu, tatăl Gabrielei.

Delia Zaharia a terminat clasa a V-a cu nota 10 pe linie. Fata este extrem de încântată de premierea pe care o face părintele Cătălin Florin Istrate.

„Pentru mine, şcoala este foarte importantă deoarece fără şcoală nu ajungi nicăieri. Pe viitor îmi doresc să devin poliţistă“, zice Delia Zaharia.

Pentru a-i atrage pe copii și pe tineri la biserică, părintele Cătălin Florin Istrate are alte metode.

„Cel care va reuşi să participe la toate slujbele de duminică, din perioada vacanţei de vară, la începutul anului şcolar va primi cadou un peruş cu colivie şi o pungă de mâncare. În felul acesta să-l responsabilizăm să aibă grijă şi de un animal de companie“, menționează părintele Cătălin Florin Istrate.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite