luni, 25 septembrie, 2023

Am pierdut un mare duhovnic! Preotul Gheorghe Bârsan a plecat la cele veșnice!

Am pierdut un mare duhovnic! Preotul Gheorghe Bârsan, parohul din Brezeni, a plecat dintre noi miercuri, 28 iunie 2023, în timp ce se îndrepta spre spitalul din Huși. Dispariția preotului Gheorghe Bîrsan din Berezeni a mâhnit întreaga comunitate pe care o păstorea de ani de zile. Localnicii spun că preotul a fost văzut cu o zi înainte de deces muncind în grădină și că nimic nu anunța plecarea la cele veșnice ale marelui duhovnic. Apropiații părintelui spun că acesta avea diabet și era insulino-dependent, dar asta nu îi afecta cu nimic traiul de zi cu zi, duhovnicul fiind foarte atent la tratament și la toate indicațiile medicilor.

Am pierdut un mare duhovnic: S-a stins preotul Gheorghe Bârsan!

Miercuri dimineață, 28 iunie 2023, la ora 06.23, a fost dat primul apel la numărul unic de urgență 112, solicitându-se ambulanța la casa preotului Gheorghe Bârsan.

Apropiați ai preotului a precizat că acesta avea dureri în piept și încă era conștient. Familia nu a mai avut răbdare să aștepte autospeciala SAJ, astfel că l-a urcat într-o mașină și a pornit repede spre spitalul din Huși.

În apropiere de Stănilești, maina în care se afla medicul s-a întâlnit cu echipajul medical SAJ, care se deplasa la caz. La fața locului a venit și o altă ambulanță. Cadrele medicale l-au preluat pe preotul Gheorghe Bârsan și au început manevrele de resuscitare încă de pe drum, deoarece părintele intrase în stop cardio-respirator.

În momentul în care a ajuns la spital, preotul a fost predat medicilor din CPU. Oricât s-au străduit, preotul în vârstă de 55 de ani nu a mai putut fi salvat.

Apropiații părintelui susțin că acesta avea diabet și depindea de insulină, însă nu ar fi acuzat probleme de sănătate și părea că țină boala sub control. Mai mult, marți, 27 iunie 2023, părintele a fost văzut muncind în grădină, pentru că era un om foarte harnic. Peste noapte, duhovnicului i s-a făcut rău, iar dimineață familia a chemat ambulanța pentru a-l duce la spital.

Duhovnic în Brezeni timp de 25 de ani

Părintele Gheorghe Bîrsan a fost, timp de 25 de ani, paroh al Parohiei Berezeni I, Protopopiatul Huși.

Duhovnicul era originar din localitatea Independența, județul Galați. Acesta a absolvit Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Preotul Gheorghe Bârsan a fost hirotonit preot în anul 1991, de către Preasfințitul Eftimie Luca, Episcopul Romanului și Hușilor, pe seama Parohiei Davidești, Protopopiatul Huși, unde a slujit până în anul 1998, când a fost numit paroh al Parohiei Berezeni I.

Preotul s-a implicat în edificarea unei monumentale biserici parohiale și în întărirea credinței în rândul enoriașilor. În anul 2001 s-a săpat fundația și s-a turnat temelia sfântului lăcaș, iar între anii 2002-2007 a fost construită, după modelul bisericilor moldovenești din vremea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, impunându-se printr-o notă deosebită de eleganță. Acest sfânt locaș dă mărturie peste timp de dragostea și râvna deosebite care au caracterizat activitatea pastorală a părintelui Gheorghe.

„În aceste momente de despărțire vremelnică, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a transmis mesajul său de condoleanțe familiei părintelui Gheorghe Bârsan, precum și aprecierea sa pentru tot efortul depus în slujirea Bisericii. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească cu drepții!”, au transmis reprezentanții Episcopiei Hușilor după ce am pierdut un mare duhovnic prin trecerea la cele veșnice ale preotului Gheorghe Bârsan.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite