luni, 13 mai, 2024

Va fi un nou salariu minim în România! Ar trebui să se dea mai mulți bani

Va fi un nou salariu minim în România! Această schimbare va aduce mai multe beneficii pentru anumite categorii de angajați, oferindu-le avantaje pe care până acum nu le-au avut. Iată ce presupune această măsură.

Va fi un nou salariu minim în România

Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România, în colaborare cu Consiliul Patronatelor Bancare din România, a semnat contractul colectiv de muncă pentru sectorul bancar, conform anunțului făcut de Federație. Printre prevederile acestui contract se află stabilirea salariului minim garantat la 4.100 de lei brut începând cu luna mai 2024, urmând ca ulterior să crească la 4.500 de lei.

Astfel, bancherii vor beneficia de salarii compensatorii și de un nou salariu minim garantat, care va fi mai mare decât salariul minim pe economie. În plus, aceștia vor beneficia de un pachet de compensații în cazul concedierii din motive care nu le sunt imputabile.

„Pentru prima dată, toți salariații din sistemul bancar vor avea garantat un salariu minim, mai mare decât cel minim pe economie și un pachet de plăți compensatorii în caz de concediere pentru motive neimputabile lor, cu mențiunea că aplicarea la nivelul întregului sector se va face după avizarea de către Consiliul Tripartit și aprobarea de către Guvern”, a transmis Federația Sindicatelor din Industria Financiară (FSIF), pe 25 aprilie.

FSIF este membră a CNS Cartel ALFA, ce include sindicate care reprezintă lucrători de la  anumite bănci și companii, și anume BRD, BCR, UNICREDIT, BANCA TRANSILVANIA, OTP BANK, CEC BANK, FIRST BANK, EXIM BANCA ROMÂNEASCĂ, LIBRĂ BANK, GROUPAM, OMNIASIG, UNIQA și ASIROM.

O bună implementare a clauzelor contractuale în toate băncile din România ar însemna un avans semnificativ în stabilirea unor standarde minime garantate pentru angajații din acest sector.

„Mai mult decât atât, acest Contract Colectiv are o importanță națională. La intrarea sa în vigoare la nivelul întregului sector de activitate, va deveni primul Contract Colectiv aplicabil sectorial din mediul economic privat”, a informat sindicatul.

Noul contract va putea fi aplicat doar angajaților băncilor membre CPBR

Negocierile s-au desfășurat între FSIF (Federația Sindicatelor din Industria Financiară), membră a CNS Cartel ALFA, care include sindicate ce reprezintă lucrători din băncile BRD, BCR, UNICREDIT, BANCA TRANSILVANIA, OTP BANK, CEC BANK, FIRST BANK, EXIM BANCA ROMÂNEASCĂ, LIBRA BANK, precum și din sectorul asigurărilor, de la companiile GROUPAMA, OMNIASIG, UNIQA, ASIROM; SAB (Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci), care include sindicate ce reprezintă lucrători de la RAIFFEISEN BANK și ALPHA BANK; FSAB (Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci), care include sindicate ce reprezintă lucrători de la RAIFFEISEN BANK și ALPHA BANK; și CPBR (Consiliul Patronatelor Bancare din România).

Salariile compensatorii sunt sumele de bani acordate unui angajat în cazul concedierii. Acestea sunt oferite atunci când concedierea are loc din motive care nu sunt imputabile angajatului, cum ar fi în cazul în care postul de lucru este desființat sau în situația unor concedieri colective.

În schimb, atunci când concedierea este determinată de probleme legate de comportament sau performanțe slabe ale angajatului, acesta nu va beneficia de astfel de compensații.

Este important de menționat că, potrivit legislației actuale, nu toți angajații sunt asigurați că vor primi salarii compensatorii în momentul concedierii. Înainte de anul 2010, acest drept era garantat de Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Național. Ulterior, a devenit decizia angajatorilor dacă acordă sau nu aceste compensații, iar această situație poate genera incertitudine și preocupări pentru angajați. Astfel, începând cu luna mai 2024 va fi un nou salariu minim în România pentru angajații din sistemul bancar.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.