vineri, 14 iunie, 2024

Veste bună dată de Marcel Ciolacu: Pensiile cresc cu 13,5%, de la 1 ianuarie 2024!

Primul ministru al României, Marcel Ciolacu, a declarat că, pensiile cresc cu 13,5%, de la 1 ianuarie 2024. Premierul a transmis că își dorește ca inechităţile să se repare prin noua lege a pensiilor.

Pensiile cresc cu 13,5%, de la 1 ianuarie 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi majorate, anual, cu indicele inflației. Având în vedere evoluțiile acestui indicator în ultima perioadă, la începutul lui 2024 va fi o creștere de 13,5%. Informația a fost oferită de către premierul Marcel Ciolacu

„Avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că, dacă s-ar fi pus inflaţia, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am avut cea mai mare inflaţie 14,5 media şi a fost acea discuţie. Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este inflaţie medie de 13,5. De la 1 ianuarie toată lumea primeşte la fel. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor, e cu totul altceva”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului, Guvernul a intrat deja într-o procedură alertă privind legea pensiilor.

„Cât priveşte legea pensiilor, am intrat într-o procedură mai alertă, pentru că nu e prima oară când anunţ, am dori să decuplăm. Ea este în cererea de plată numărul 4, deci nu era o prioritate în acest moment, dar eu aş vrea să fie pusă în aplicare încă de anul viitor. Chiar dacă noi avem gata legea pe 1 ianuarie şi este promulgată, ea nu poate fi aplicată, pentru că e un întreg sistem de pus în aplicare. Deja se fac nişte simulări pe softuri în minister. Am intrat într-o dinamică şi eu cred că avem capacitatea ca un guvern al României să fie eficient”, a spus premierul Ciolacu.

Se așteaptă confirmarea Comisie Europene

Premierul a tranamis că un draft a fost trimis la Comisia Europeană, deoarece este normal ca și Comisia să dea un feedback.

„De aici o să începem din nou negocierile. Cred că săptămâna aceasta o să ajung şi eu pe la Bruxelles şi o să am o discuţie şi la Comisie. Aşa funcţionează lucrurile, nu e niciun secret. Chiar mă bucur că reuşim totuşi să decuplăm, e Legea salarizării, Legea pensiilor şi reforma fiscală care n-a fost trecută nici de PSD, nici de Ciolacu”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Şeful Guvernului a precizat că discuţiile cu oficialii Comisiei Europene pe acest subiect au loc în contextul angajamentelor asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar în această săptămână urmează să meargă şi el într-o deplasare la Bruxelles.

În septembrie, în România existau 4,6 milioane de pensionari în sistemul de asigurări de stat, iar pensia medie era de 2.008 lei, conform datelor de la Casa Națională de Pensii Publice. Ultima indexare a avut loc la 1 ianuarie, când punctul de pensie a urcat de la 1.586 lei la 1.785 lei. În condițiile în care pensiile cresc cu 13,5%, de la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie va fi de 2.030 lei.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.