duminică, 3 decembrie, 2023

Unde se află „izvorul iubirii” din România: Fântâna secretă din care miresele beau apă pentru a fi iubite toată viața – GALERIE FOTO

Multe mirese vor să știe unde se află „izvorul iubirii” din România. Este o fântână secretă, un monument unic în Europa, ce se găsește în singura cetate antică romană, păstrată in situl din zona Olteniei. Despre apa acestei fântâni se spune că este miraculoasă și că, dacă bei din ea, ai parte de iubire toată viața.

Unde se află „izvorul iubirii” din România

Multe mirese vin aici, în ziua nunții, să bea din această apă ca să aibă parte de iubire toată viața. Fântâna este o construcţie din secolul VI d.Hr., ce coboară în plan înclinat, în subteran, 18 metri, pe un coridor lung de 26 de metri. La capătul acestui coridor există o scobitură cu apă limpede, un monument arhitectonic unic în lumea romană.

„Acesta este singurul monument de arhitectură de acest tip, din epoca romană. Fântâna a fost creată cu scopul de a permite aprovizionarea cu apă în timpul asediilor fără a fi necesar ca locuitorii să iasă din cetate. Este unicat în lumea romană, potrivit specialiştilor în arhitectură romană, fiind considerată un monument de arhitectură“, a declarat muzeograful Mirela Cojoc.

Felul de construcţie şi acoperişul în formă de piramidă o fac unică. Prin coridorul de acces, prin care se ocoleşte partea de sud, sud-vest şi partea de vest a fântânii, se urcă în plan înclinat spre nord până în incinta cetăţii.

„Planul acesta în formă de melc avea rolul de a uşura coborârea spre fântână. Acoperişul fântânii se termină în formă de piramidă. Aici ne putem duce cu gândul, putem face nişte speculaţii, la faptul că efectul de piramidă are un rol benefic în special asupra apei şi aerului şi putem deduce că nu întâmplător au făcut acoperişul în formă de piramidă.

Ca să poată să meargă până la izvorul propriu-zis, până la luciul apei, puţul este prevăzut pe latura de sud, printr-o deschizătură, cu arcadă. Tot în partea de sud mai există o nişă care avea rolul de a ţine nivelul apei constant şi de a nu urca apa pe scările coridorului atunci când Dunărea se revărsa şi se ridica nivelul apei“, a adăugat Mirela Cojoc.

„Izvorul iubirii”, vizitat de miresele care vor să fie iubite

Fântâna de la Sucidava a fost descoperită în 1958, iar în interiorul ei, a fost găsită și o amforă, care este expusă în zidul fântânii, precum şi o monedă de la Mauriciu Tiberius, cel care a urmat în perioada bizantină după împăratul Iustinian.

„Această fântâna a vieţuit până după anul 600, când această parte a Daciei romane a fost prădată de atacurile avarilor şi slavilor care, în drumul lor, au trecut Dunărea şi s-au aşezat la sud de Dunăre“, a menționat muzeograful.

Mai de mult, din această fântână își astâmpărau setea locuitorii cetăţii pe timpul asediilor. Astăzi, miresele din zonă vin aici, în ziua nunții, să ia apă din fântână. Potrivit credinței populare, apa din fântână le ajută să-și purifice spațiul şi viitorul căsătoriei.

„Sunt foarte multe mirese care vin să ia apă de la Sucidava. Înainte se plimba mireasa la apă, prin sat, până la o fântână mai îndepărtată. Acum, de vreo câţiva zeci de ani, unele mirese care vor să respecte tradiţiile merg la Sucidava, iar izvorul este considerat al iubirii, al viitoarelor căsătorii. Se mai spune că aceia care beau apă din izvorul de la Sucidava rămân îndrăgostiţi de aceste locuri“, a explicat Mirela Cojoc în legătură cu „izvorul iubirii” din România.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.