duminică, 21 iulie, 2024

Veste îmbucurătoare pentru români! O nouă categorie de bunuri ar putea beneficia de o reducere a cotei TVA

Este foarte posibil ca românii să primească în curând o veste bună după ce un nou proiect de lege a fost depus la Senat pe 15 iunie 2023, în legătură cu o reducere a cotei TVA la o anumită categorie de bunuri. Prețurile mai avantajoase ar veni ca urmare a propunerii legislative nr. B402/2023 ce vizează modificarea articolului 291 din Codul fiscal, și are ca scop reducerea taxei pe valoare adăugată pentru băuturile pe bază de plante.
Nivelul actual al cotei de TVA pentru aceste băuturi este de 19%, iar dacă proiectul ar fi aprobat, ar scădea la 9%.

Reducere a cotei TVA pentru o categorie de bunuri

Odată cu aprobarea acestei propuneri, și celelalte bunuri care se încadrează în această categorie vor fi afectate, precum alimentele, băuturile non-alcoolice și plantele utilizate în prepararea alimentelor, destinate consumului uman sau animal. Pentru ca această propunere să devină lege, trebuie mai întâi adoptată de către Parlament, promulgată de către Klaus Iohannis și, în final, publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit articolului 291 din Codul Fiscal, această reducere a cotei de TVA ar putea fi aplicată și în cazul prestărilor de servicii și livrări de bunuri. Baza de impozitare se va aplica pentru livrarea de proteze și a accesoriilor acestora (exceptând protezele dentare scutite de taxă), livrarea unor produse ortopedice, a unor alimente și medicamente de uz uman și veterinar, a apei pentru irigații, îngrășămintelor și pesticidelor utilizate în agricultură, cât și în cazul serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, printre altele.

Drept urmare, la articolul 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (2), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins: „e)livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice şi a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99, mai puţîn cele care se încadrează la codurile NC 2202 99 11, 2202 99 15 şi NC 2202 99 91 pentru care se aplică cota redusă de 9%, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (3) lit. k). Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri”.

Alte schimbări aduse asupra bazei de impozitare a cotei de TVA

O nouă lege care prevede reducerea TVA la 5% a fost deja adoptată săptămână aceasta și va merge la promulgare la șeful statului. În acest caz, reducerea se va aplica pentru materialele lemnoase destinate încălzirii, precum peleții, brichetele de foc, rumegușul sau resturile de lemn și livrarea de energie termică în sezonul rece. Reducerea este destinată anumitor categorii de consumatori precum spitalele publice și private, organizațiile nonguvernamentale, unitățile de cult, furnizorii de servicii sociale, cât și populației.
Începând cu 1 ianuarie 2023, pentru cazarea în sectorul hotelier, servicii restaurant, catering, cota de TVA a fost mărită de la 5 la 9 procente. De asemenea, în cazul băuturilor alcoolice și nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99, cota TVA a crescut de la 9 la 19 procente.

Din 2022, o scădere asupra bazei de impozitare a fost aplicată și pentru manuale școlare, cărți, ziare și reviste. O reducere a cotei TVA cu 5 procente a primit de asemenea undă verde de la Senat, privind anumite produse pentru copii.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite