luni, 25 septembrie, 2023

Vouchere de 2.000 de lei pentru 10.000 de români! Marcel Boloș a dat vestea cea bună

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că se vor acorda vouchere de 2.000 de lei pentru 10.000 de români. Este vorba despre banii pentru trusourile pentru nou-născuți pentru un număr total de aproximativ 10.000 de beneficiari cupluri mamă – copil din toată țara. Banii vor intra pe pe cardurile mamelor în aceste zile

Vouchere de 2.000 de lei pentru 10.000 de români! Pentru ce se acordă

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, a declarat că în ultima perioadă a fost acordat sprijin pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile din România. Banii au fost acordați sub formă de vouchere pentru alimente, de energie, educaționale sau sub formă de pachete cu alimente.

Prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, care are un buget total de 12 milioane euro, MIPE a virat banii pentru peste 10.000 de cupluri mamă – copil din toată țara.

„Am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-născuţi, iar în câteva zile cei 2.000 de lei vor ajunge pe cardurile beneficiarilor. Pentru că mamele au nevoie de sprijin emoţional şi fizic în primele luni de la naşterea copilului, care necesită multă atenţie şi grijă, iar temerile de ordin financiar ar trebui să fie ultima lor preocupare. Sunt bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea copiilor precum îmbrăcăminte, produse de igienă şi lapte praf, acestea pot fi achiziţionate din unităţile partenere în program“, a precizat Marcel Boloș.

Pentru perioada 2021-2027, în Programul Incluziune şi Demnitate Socială, este prevăzut un de 450 de milioane de euro. Banii sunt pentru măsurile dedicate mamelor şi copiilor aflați în situații dificile.

„Programul cuprinde, pe lângă sprijinul material direct precum sumele pentru trusoul nou născutului, şi alte tipuri de intervenţii precum creşterea oportunităţilor pe piaţa muncii pentru femei, finanţarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru cei mici”, a menționat ministrul.

Cine beneficiază de voucherele de 2.000 de lei

Suma de 2.000 de lei se acordă pentru achiziţionarea produselor de îngrijire pentru nou-născuţi, în reţeaua unităţilor afiliate programului, în termen de şase luni de la data emiterii acestuia.

De voucherele de 2.000 de lei pot beneficia mamelor care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, dacă sunt se încadrează în următoarele categorii: mame care beneficiază de venit minim garantat prin dispoziţie scrisă a primarului; mame care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei; mame aflate în situaţii de risc; victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi altele asemenea şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate; mame care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile; mame minore.

Cu voucherele acordate se pot achizițion, produse precum îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (şampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf de la de la comercianţii parteneri Edenred, compania care a câştigat procedura de achiziţie publică pentru furnizarea cardurilor pe care se încarcă sprijinul.

Voucherele de 2.000 de lei, care acum s-au acordat pentru 10.000 de români, vor fi acordate până în 2027 într-o tranşă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024 – 2027).

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite