miercuri, 17 aprilie, 2024

Zi de doliu în lumea cinematografiei. Actorul Teodor Corban a murit

Marţi, 17 ianuarie 2023, este o zi de doliu în lumea cinematografiei româneşti. Celebrul şi îndrăgitul actor Teodor Corban a murit la vârsta de 65 de ani.

Întreaga ţară este în stare de şoc după ce a aflat că unul dintre cei mai pasionaţi oameni din domeniu s-a stins.

Actorul Teodor Corban a murit la vârsta de 65 de ani

Teatrologul şi criticul literar Oltita Cîntec a anunţat pe o pagină de socializare tragedia. Teodor Corban a murit marţi, 17 ianuarie 2023, după o lungă suferinţă din cauza unei boli necruţătoare.

„S-a stins Teodor Corban. Actorul. Cel pe care-l știe toată lumea din „Aferim”, unde juca rolul principal, zapciul Costandin. Un film în care a strălucit în toată splendoarea lui interpretativa. O producție laureată cu Ursul de Aur la Berlin și cu o grămadă de Premii Gopo, unul dintre ele chiar pentru prestația lui Teo, cum i se adresau apropiații. „Eu sunt un tip mai sensibil, am umor, sunt mai introvertit”, zicea într-un interviu. La hobby-uri menționa întotdeauna muzica, tenisul, muntele şi şofatul. Rolul care i-a sporit atât de mult popularitatea (e atuul imbatabil al filmului în fața teatrului!) l-a refuzat inițial. Ca să vezi ironia profesiunii! Ezitările veneau din faptul că nu știa să călărească, dar a învățat și dup-aia a construit personajul strașnic pe care l-am văzut cu toții pe ecrane. În discursul de la Premiile Gopo le-a mulțumit celor doi cai distribuiți în supporting role. Avea mult umor, un umor mucalit, deștept, elaborat! Drum lin către stele, Teodor Corban! Îți simțim deja lipsa”, a transmis Oltita Cântec.

Cine a fost actorul Teodor Corban

Renumit actor Teodor Corban s-a născut la Iaşi pe data de 28 aprilie 1957. Acesta a urmat studiile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografica din Capitală, în anul 1985. A fost elevul profesorilor Dem Rădulescu şi Dragoş Galgoțiu.

Important de precizat este faptul că în perioada 1985 – 1988, Teodor Corban a fost actor pe scena Teatrului „V. I. Popa” din Bârlad, apoi a jucat la Teatrul Dramatic din Constanța. Din anul 1989 a început să fie actor pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Actorul a fost cunoscut pentru gama vastă de roluri pentru care a fost aplaudat de mii de spectatori. Enumeram o serie de piese în care Teodor Corban a jucat: Prietenul – „Scadenţa” de Elias Canetti, regia Ovidiu Lazăr, 1989, Costică Hazliul, Bondici – „Chiriţa în balon” şi „Chiriţă în Iaşi” de Vasile Alecsandri, regia Ovidiu Lazăr, 1990, Oculistul – „Carol” de Slavomir Mrozek, regia: Irina Popescu Boieru, 1990, Naufragiatul mic – „În largul mării” de Slavomir Mrozek, regia Irina Popescu Boieru, 1990, Rudolf – „Serpentină” de Tankred Dorst, regia Ovidiu Lazăr, 1990, Prospectorul – „Nebună din Chaillot” de Jean Giraudoux, regia Irina Popescu Boieru, 1991, Dominic – „O întâmplare provincială” de L. Roseba, regia Ion Sapdaru, 1991, Ricardo – „Filomena Marturano” de Eduardo de Filippo, regia Eugen Mercus, 1992, Anucichin – „Căsătoria” de Nikolai Vasilievici Gogol, regia Dan Victor.

Vă aducem aminte că la începutul anului în curs a mai decedat o legendă a teatrului românesc, și anume Mitică Popescu.

Din păcate, România pierde pe zi ce trece tot mai multe valori ale teatrului și cinematografiei. Astăzi, 17 ianuarie 2023, actorul Teodor Corban a decedat.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite