A 13-a indemnizaţie în România. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis cine sunt beneficiarii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut un anunţ duminică, 8 ianuarie 2023, legat de a 13-a indemnizaţie în România. Astfel, românii care se află într-o situaţie vulnerabilă vor fi incluşi într-un pachet de ajutor pentru populaţie.

Măsura intră în vigoare în acest an, potrivit oficialilor din Guvernul României.

Marius Budăi, despre a 13-a indemnizaţie în România

Marius Budăi, ministrul Muncii, a avut o declaraţie de presă cu privire la noul pachet de ajutoare pentru românii defavorizaţi, în anul 2023. Având în vedere actuală criză, cetăţenii care au venituri mici pot primit cea de-a 13-a indemnizaţie.

De asemenea, reprezentantul Guvernului condus de premierul Nicolae Ionel Ciuca, a declarat care sunt cele mai importante pachete de ajutor pentru populaţie.

„Avem mai multe tipuri de măsuri, pe lângă cele de majorare a salariului minim, a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități și creșterea alocațiilor. Mai avem trei tipuri de măsuri”, a transmis ministrul Muncii, Marius Budăi.

Marius Budăi a adus în discuţii măsurile în funcţie de pragurile valorice. Printre cele mai importante pachete sociale se regăsesc: voucherul pentru alimente, sprijinul pentru facturile la energie, dar şi a 13-a indemnizaţie.

„Una e pe praguri valorice. Intră în vigoare în această lună. E vorba despre pragul de până la 1500 de lei (n.r. – venit lunar), 1501-2000 lei, de la 2001 la 3000 de lei. (…) Avem și voucherul pentru alimente, câte 250 de lei oferiți o dată la două luni. Îl continuăm în acest an pe toată perioada lui 2023, cu menționarea că pragul era de 1500 de lei, iar acum va fi 1700 de lei. Prima tranșă se va acorda în februarie. Sprijinul pentru facturile la energie, de 1400 de lei: primă plată, în februarie anul curent. Aceste sume de bani au fost împărțite în două tranșe, prima e pentru 1 ianuarie – 30 iunie, a doua e 1 iulie – 30 decembrie. Din luna februarie intrăm în dinamica plății și a decontării acelor măsuri”, a declarat Marius Budăi, la RTV.

Ce spune ministrul Marius Budăi despre vârsta de pensionare

În continuarea conferinţei de presă, ministrul Muncii a precizat faptul că Executivul nu are în plan creşterea vârstei de pensionare în anul 2023.

„Exclus, atât timp cât sunt eu ministru”, a precizat oficialul PSD.

În aceeaşi ordine de idei, facilitățile pentru anumite categorii profesionale, cum ar fi pensionarea anticipată, vor fi păstrate.

„Pensionarea anticipată există peste tot, a avut rolul ei atunci când nu existau locuri de muncă. Trebuie să discutăm aici. Nu cred că va fi o renunțare bruscă. Trebuie să avem o analiză finală”, a mai precizat Marius Budăi.

Când ies românii la pensie

Foarte mulți cetățeni din România care lucrează, urmează să iasă la pensie sau deja au făcut-o, anticipat, se întreabă când se vor putea pensiona de drept. Răspunsul la această întrebare este la un click distanță. Nu mai este absolut necesar să se meargă la ghișeu, să se stea la rând și să facă mai multe drumuri.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă. Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Așadar, începând cu acest an, cetățenii fără venituri pot beneficia de a 13-a indemnizaţie în România.

Pe aceeași temă

Cele mai citite