joi, 11 iulie, 2024

Aveți mare grijă: Vi se iau toți banii de pe card, dacă nu sunteți atenți!

O nouă metodă de înșelăciune, prin care vi se iau toți banii de pe card, face ravagii! Autoritățile române au emis un avertisment prin care informează populația cu privire la acest tip de fraudă, astfel încât românii să fie precauți și să nu cadă în plasa escrocilor.

Vi se iau toți banii de pe card, dacă nu sunteți atenți!

Recent, un nou tip de fraudă face din ce în ce mai multe victime. Infractorii s-au mutat pe internet, încercând să înșele pe oricine, având succes în special cu românii creduli, aflați în căutarea unui câștig rapid. Metoda este simplă. Acești escroci implementează ceea ce ei denumesc „fraude de investiții”, promițând câștiguri exorbitante, fără niciun efort.

Infractorii își concentrează operațiunile pe internet, încercând să înșele pe oricine, iar cel mai ușor le cad în plasă românii naivi care caută modalități rapide de îmbogățire. Mecanismul pus în aplicare este denumit de infractori „fraude de investiții”, prin care ademenesc românii cu promisiunea unor câștiguri fabuloase, fără niciun pic de efort.

„Nu de mult, i se spunea șarlatan. Acel individ care câștigă din bună-credința cuiva. Investind în asemenea șarlatanie, «câștigi» fix timp pierdut+banii «investiți»! Este doar un exemplu din multitudinea celor care apar în mediul online, majoritatea sponsorizate pentru un reach cât mai bun, șanse mai multe pentru ei, cei care câștigă din neatenția oamenilor, viitori păgubiți. Așadar, dacă vezi astfel de oferte, treci mai departe… scroll away! Ți-am pregătit și un material pentru când ai timp de documentare”, a transmis Poliția Româna.

Astfel, autoritățile au oferit informații suplimentare cu privire la tipurile de înșelăciuni folosite de escroci, cu scopul de a îndemna oamenii să fie mai vigilenți și să recunoască mai ușor astfel de scheme frauduloase.

„Investițiile online au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, dar această creștere a dat naștere și unui fenomen periculos: fraudele cu investiții. Aceste fraude, denumite și investment frauds, pot fi devastatoare pentru cei care le cad pradă, lăsându-i cu buzunarele goale și visurile spulberate”, au explicat experții în securitate cibernetică.

Victimelor li se spune că au câștigat criptomonede

Fraudele cu investiții se referă la tentative din partea anumitor indivizi suspecți de a convinge potențiali investitori că există oportunități de investiții extrem de profitabile. Cu toate acestea, în realitate, aceste oportunități nu există și pot fi implicate diferite tipuri de scheme, precum tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente sau scheme piramidale.

Autoritățile au emis o avertizare cu privire la faptul că persoanele afectate de aceste înșelăciuni au fost atrase inițial prin diverse rețele de socializare, unde au întâlnit reclame care prezentau diferite scenarii de investiții financiare. Ulterior, aceste victime au fost contactate de indivizi necunoscuți, în general din România sau Marea Britanie.

Se pare că escrocii sunt capabili să convingă oamenii să investească sume relativ mici de bani, de obicei câteva sute de euro, prin promisiunea că vor primi criptomonede. În plus, victimele sunt adesea convinse să instaleze aplicații de tip remote desktop pe telefon, ceea ce le permite escrocilor să preia controlul de la distanță asupra telefonului, laptopului sau tabletei.

Drept rezultat, victimele oferă astfel acces la toate datele lor personale și bancare. Mai mult, escrocii îi înșală, spunandu-le că au obținut câștiguri în valoare de zeci de mii de euro din tranzacții cu criptomonede și îi îndeamnă să-și mărească „investiția” prin diverse scheme piramidale frauduloase.

„În paralel, datele accesibile prin dispozitivele compromise sunt exploatate în diferite moduri, cum ar fi: deschiderea de conturi pe diferite platforme de tranzacționare cyptomonede, transferuri bancare frauduloase, spălare de bani etc”, au mai spus specialiștii.

În mod obișnuit, datele personale obținute de escroci sunt folosite pentru a solicita online credite în numele victimelor. O altă tactică adoptată de infractori implică publicarea de mesaje în numele unor companii listate la bursă, precum Hidroelectrica, Transgaz sau Transelectrica, prin care li se promit câștiguri substanțiale dacă investesc în acțiunile acestor companii. În realitate, toate acestea sunt simple înșelătorii prin care vi se iau toți banii de pe card.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.