duminică, 21 iulie, 2024

Benzina și motorina se scumpesc din toamnă! Ce se întâmplă cu accizele la carburanți

Benzina și motorina se scumpesc din toamnă. Guvernul ia în calcul să majoreze accizele la carburanți pentru a aduce mai mulți bani la buget. Vestea proastă îi nemulțumește pe românii care sunt deja sufocați de valul de scumpiri din ultimii doi ani. Specialiștii susțin că o majorare a accizelor la carburanți va atrage un lanț întreg de scumpiri și și în alte sectoare.

Benzina și motorina se scumpesc din toamnă!

Guvernul ia în calcul să majoreze accizele la carburanți din toamnă pentru a aduce mai mulți bani la buget. Experții consideră că România va încheia anul cu o inflație medie de 10 la sută, peste media globală, care se preconizează a fi de 7 la sută. Pentru a reduce gaura la buget, Guvernul ia în calcul să majoreze accizele la carburanți.

În prezent, prețul unui litru de benzină se situează între 6,62 și 6,80 de bani, în timp ce un litru de motorină costă între 6,64 și 6,75 de bani. Majorarea accizelor la carburanți ar putea conduce la o creștere inițială de cel puțin 10 bani pe litru.

Majorarea accizelor ar putea un impact pozitiv asupra bugetului, dar doar pe o perioadă scurtă de timp.

„Știm doar un singur lucru, țara asta are nevoie de bani, iar creșterea accizelor într-adevăr va aduce mai mulți bani la buget, dar, atenție, numai pe termen scurt. Odată crescând prețul carburanților, lumea nu o sa mai cumpere atât de mult”, susține analistul economic Adrian Negrescu.

Specialiștii mai atrag atenția că majorarea accizelor va duce la scumpiri în lanț și în alte sectoare.

Mai mult, după cum arată datele experților, România va încheia anul cu o inflație medie de 10 la sută, peste media globală, care se crede ca va fi de 7 la sută.

„Cauzele inflației sunt diverse. Suntem în al treilea an după pandemie în care firmele au făcut diverse investiții ca să protejeze populația și spuneam de pe atunci că aceste cheltuieli vor fi reflectate în costuri.

Apoi, observăm că în zona de salarii cheltuielile cu salariile au depășit o creștere de 15%, prin urmare acele salarii se reflectă în prețuri. Și aici fac o completare, nu este rău că cresc salariile, este minunat pentru salariații din România, problema apare când salariile se plătesc pentru nemuncă”, a declarat analistul Adrian Bența.

Cheltuielile salariale au influențat inflația

Analistul economic Adrian Bența susține că inflația a fost influențată de creșterea cheltuielilor salariale.

„Cauzele inflației sunt diverse. Suntem în al treilea an după pandemie în care firmele au făcut diverse investiții ca să protejeze populația și spuneam de pe atunci că aceste cheltuieli vor fi reflectate în costuri. Apoi, observăm că în zona de salarii cheltuielile cu salariile au depășit o creștere de 15%, prin urmare acele salarii se reflectă în prețuri. Și aici fac o completare, nu este rău că cresc salariile, este minunat pentru salariații din România, problema apare când salariile se plătesc pentru nemuncă”, a declarat analistul Adrian Bența, care a comentat faptul că benzina și motorina se scumpesc din toamnă.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite