luni, 25 septembrie, 2023

O femeie poate sta zile întregi fără a consuma alimente solide! „Am încercat totul. Simt că mi-am trăit viața!”

Lisa Pauli poate sta zile întregi fără a consuma alimente solide. Femeia în vârstă de 47 de ani din Canada suferă de anorexie, o tulburare alimentară debilitantă. Afecțiunea este declanșată de frica irațională de a crește în greutate. Ea suferă de această boală de zeci de ani, iar în ultima vreme, ea a fost spitalizată de două ori și a încercat mai multe tratamente în încercarea de a se vindeca. Dar până acum, nimic nu a funcționat. Drept urmare, Lisa Pauli spune că este pregătită ca viața ei să se încheie aici.

Lisa Pauli poate sta zile întregi fără a consuma alimente solide

În prezent, ea nu este eligibilă pentru eutanasie (practica de a pune capăt vieții umane în mod deliberat, dar fără durere, din motive umane, în special pentru a pune capăt suferințelor mari sau a unei calități proaste a vieții) conform legislației canadiene. Cu toate acestea, în curând i s-ar putea permite să moară sub asistență medicală.

Lisa Pauli, originară din Toronto, și-a petrecut zile întregi fără să mănânce alimente solide, s-a chinuit să se ridice din pat și nu a fost suficient de puternică pentru a sta pe picioarele ei și a face treburi de bază, cum ar fi să-și ducă cumpărăturile acasă fără să se oprească să se odihnească. Aceasta spune că nu mai poate face față anorexiei.

„Fiecare zi este un iad. Sunt atât de obosită. Am terminat. Am încercat totul. Simt că mi-am trăit viața”, a spus Lisa.

Cântărind acum 41 de kilograme, femeia de 47 de ani suferă de anorexie încă de la vârsta de 8 ani. Așa că, după ce s-a luptat ani de zile cu tulburarea ei de alimentație debilitantă, acum este în sfârșit gata să moară. Dar legea canadiană nu îi permite încă să facă acest lucru. Canada a legalizat moartea asistată pentru pacienții cu boli terminale în 2016, dar, în 2021, a schimbat-o din nou doar pentru persoanele care sufereau de boli incurabile. Acest lucru însă nu o face pe Lisa Pauli eligibilă.

„A făcut tratamente de foarte înaltă calitate și pur și simplu nu au avut efect”

Cu toate acestea, legea urmează să se extindă în martie 2024, permițând persoanelor cu boli psihice subiacente să opteze pentru moartea asistată medical. Acesta este momentul în care Lisa Pauli poate alege să moară. Cu toate acestea, ea a luat în considerare moartea asistată din aprilie 2021 și i-a prezentat pentru prima dată ideea psihiatrului său Justine Dembo.

Dembo, care este profesor asistent la Universitatea din Toronto, a mai spus pentru Reuters că pacienta sa, Lisa Pauli ar trebui să fie eligibilă pentru eutanasie de îndată ce legea canadiană se schimbă, deoarece „a făcut tratamente de foarte înaltă calitate și pur și simplu nu au avut efect”.

În ceea ce o privește pe Lisa Pauli, ea este pregătită să solicite moartea asistată medical de îndată ce va fi legalizată pentru oameni ca ea, în martie anul viitor. Inițial, când i-a împărtășit ideea mamei sale, Mary Heatley, aceasta nu a putut să o accepte.

„Mi-a fugit lumea de sub picioare. Pur și simplu nu mi-am putut imagina că nu mai este pe lumea asta”, a spus mama Lisei.

Dar de îndată ce a avut o conversație de la inimă la inimă cu fiica ei, și-a dat seama prin ce calvar trecea zilnic aceasta.

„Pur și simplu nu se putea vedea încă 10, 20, indiferent de ani, trăind cu această tulburare de alimentație”, a adăugat mama ei.

Pentru cei care nu știu, moartea asistată este legală în multe alte țări, cum ar fi Noua Zeelandă, Elveția și Australia. Și în SUA, sinuciderea asistată de un medic este legală în 10 state, inclusiv New Jersey, Vermont, New Mexico și California. Lisa Pauli poate sta zile întregi fără a consuma alimente solide.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite